
Ældres indkomst har størst betydning for, hvor stort deres forbrug af sundhedsydelser og hjemmepleje er. Jo lavere indkomst, jo større forbrug. Men også eksempelvis bopælen spiller ind. Ældre i landkommuner får sjældnere besøg af hjemmeplejen end ældre i bykommuner.
En mand over 65, der er enlig og ovenikøbet har en lav indkomst, hører til den kategori af ældre, hvor omkostningerne til hjemmepleje og sundhedsydelser er størst. Og bor han i København, er omkostningerne sandsynligvis større, end hvis han bor i Herning.
I det hele taget er der store udsving i forbruget af sundhedsydelser og hjemmepleje blandt ældre på 65 år og derover. Det viser en ny undersøgelse, som KORA har udført for Ældre Sagen.
Mest hjemmehjælp i byen
Rapporten ser på de gennemsnitlige omkostninger ved hjemmepleje og sundhedsydelser for ældre fordelt på en lang række variabler. Indkomst er den mest afgørende faktor, men også eksempelvis uddannelse, køn, civilstatus og bopæl har betydning. Og her tegner der sig et både socialt og geografisk skævt billede:
- Ældre med lav indkomst og ingen eller kort uddannelse har et større forbrug end velstillede ældre med lange uddannelser.
- Mænd har et større forbrug af ydelserne end kvinder.
- Enlige bruger flere sundheds- og hjemmeplejeydelser end ældre i ægteskab eller parforhold.
- Ældre i bykommuner bruger flere ydelser end ældre i landkommuner.
Den befolkningsmæssige udvikling med en voksende andel af ældre har de seneste år sat fokus på sund aldring og ældres forbrug af sundhedsydelser og hjemmepleje. Fokus i den nye undersøgelse har derfor været at belyse, hvordan ydelserne fordeler sig blandt de ældre, siger seniorprojektleder i KORA, Susanne Reindahl Rasmussen:
- Målet med analysen har været for det første at undersøge, om der er social ulighed i de ældres forbrug. Og for det andet at identificere de faktorer, der har betydning for, om ældre er i den gruppe, der har det allerhøjeste forbrug.
Ikke overraskende stiger omkostningerne til sundhedsydelser og hjemmepleje med alderen. Mens omkostningerne for en 65-årig i gennemsnit er cirka 8.500 kroner, løber de op i 28.800 kroner for en 95-årig.
Hjælp til selvhjælp
Som en del af en sund aldring - og som en del af kommunernes svar på udfordringen med en voksende, aldrende befolkning - har fokus de seneste år også været på at støtte ældre til at klare sig selv længst muligt.
Siden 1. januar 2015 har det været et lovkrav, at kommunerne skulle tilbyde den såkaldte hverdagsrehabilitering til ældre, der søger om eller allerede får hjemmepleje.
Og kan man klare sig selv, så skal man også gøre det, lyder de ældres egen vurdering i en anden undersøgelse, som KORA ligeledes netop har udført for Ældre Sagen.
En vigtig balance
I alt 35 ældre i tre kommuner er blevet interviewet til undersøgelsen. Og for mange giver det god mening at genoptræne og genvinde tabte færdigheder. Især når der er tale om pludseligt tabte færdigheder efter et sygdomsforløb.
Men ikke alle ældre kan se meningen med rehabiliteringen, og dermed viser undersøgelsen også, at der er udfordringer, siger docent i KORA Eigil Boll Hansen, der står bag undersøgelsen:
- Det er afgørende at finde ud af, hvad der giver bedst mening for den enkelte borger. Og det er vigtigt at finde balancen mellem at give den nødvendige hjælp og at motivere til at træne egne færdigheder. Det kræver, at man inddrager og lytter til borgeren, og at forholdet mellem borger og medarbejder er tillidsfuldt, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.