Fremtidens hjemmehjælp skal sikre, at ældre mennesker hjælpes til en mere selvstændig hverdag. Samtidig skal de svageste ældre opleve mere tryghed og værdighed i plejen, ligesom der skal igangsættes en indsats for, at ensomme ældre igen bliver en del af fællesskabet. Det er udgangspunktet for den aftale om fremtidens hjemmehjælp, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkepart, oplyser ministeriet.
Med aftalen skabes klarere lovgivningsmæssige rammer for hjælp til selvhjælp på ældreområdet. Formålet er at sikre, at hjælp til selvhjælp gør en positiv forskel for den enkelte ældre og skaber reelle forbedringer i den ældres hverdag.
- Vi ved, nogle mennesker kan hjælpes til at klare sig selv. Jeg hørte fx om en mand på 91 år, der efter en faldulykke var afhængig af hjælp fem gange dagligt. Efter at have modtaget træning og vejledning i et kort stykke tid, slap han for at være afhængig af hjemmehjælp. Den form for hjælp skal sættes i fokus i fremtiden, så folk kan leve et så værdigt liv som muligt, siger socialminister Manu Sareen.
Bedre livslyst
Aftalen slår fast, at hjemmehjælp også fremover vil være en kerneydelse på ældreområdet. Det er vigtigt at huske på, at hjælp til selvhjælp ikke giver mening for alle. De ældre, der er så svage, at de har brug for massiv pleje og støtte, skal opleve større tryghed og mere værdighed i plejen. Hjælpen skal fremover være mere koordineret og sammenhængende. Og så skal det være forudsigeligt for den ældre, hvem der kommer og hvornår.
Mange af de svageste ældre kæmper med ensomhed og social isolation, hvilket spiller ind på både deres helbred og livslyst. Også her er der brug for et løft. Vi skal blive bedre til at bruge det, hjemmehjælperen ser og oplever til at hjælpe ældre mennesker ud af ensomhed. Der er afsat 38 mio. kr. til en styrket indsats mod ensomhed.
- Når man er gammel og svækket, har man stadig brug for at være en del af et fællesskab. Men for tusinder af ældre er hjemmehjælperen den eneste livline. Derfor skal vi bruge medarbejderne til at hjælpe den ældre ind i nye fælleskaber, gerne i frivilligt regi, for eksempel en madklub, siger Sareen.
Læs Aftale om Fremtidens Hjemmehjælp.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.