
En undersøgelse fra Landsforeningen Autisme, der påviser frustrationer blandt mange handicap-forældre, er via en omtale på dknyt og MF Karina Adsbøl havnet på socialminister Karen Ellemanns bord.
'Mener ministeren, at det er betryggende, når undersøgelsen viser, at 50 pct. af forældrene til autistiske børn føler sig dårligt behandlet og i mange tilfælde endda krænket i situationer, hvor de beder om hjælp til at få behandling til deres barn, eller når de søger om aflastning, så det er muligt for dem at beholde deres job og bibeholde et liv så tæt på det normale som muligt?'
Sådan skrev Adsbøl bl.a. og har nu fået svar fra ministeren, der faktisk er bekymret, men også peger på en bevilling, hun finder relevant i sammenhængen:
'Det er vigtigt indledningsvist at slå fast, at tilbud på handicapområdet skal gives efter en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers behov. Det er kommunernes opgave at sikre, at mennesker med handicap, herunder børn med autisme, får tilbudt den nødvendige hjælp og støtte.
En borger, der har søgt om hjælp og støtte fra kommunen, har altid ret til at klage over den afgørelse, der er truffet i sagen. Det gælder også de forældre, der er nævnt i undersøgelsen. Ligeledes er der mulighed for at henvende sig til borgmesteren i den pågældende kommune, der er den øverste ansvarlige for kommunens tilrettelæggelse af opgaverne, hvis man fx er utilfreds med samarbejdet med kommunen.
Forældretræning
Ellemann henviser udover klagesystemerne i komunerne også til muligheder for forældretræning:
'Forældre til børn med handicap er helt afgørende i barnets liv og rehabilitering. Derfor er der al mulig grund til at understøtte familierne og skabe et godt samarbejde med forældrene om udfordringerne i familien.
Dette var også baggrunden for, at der via satspuljen for 2014 blev afsat ca. 40 mio. kr. til et Mestringsprogram, der skal udvikle og udbrede forældretræningsprogrammer og anden mestringsstøtte til forældre til børn med handicap. Flere af delinitiativerne i programmet har til formål at give forældrene værktøjer til at styrke mestringen af familielivet med et barn med et handicap. Metoden i initiativet har vist positiv effekt i flere lande, og familierne oplever mindre stress og bliver bedre i stand til at deltage i det almindelige samfundsliv.
Endvidere er der via satspuljen for 2014 afsat midler til et inspirationshæfte til kommunerne om trænings- og habiliteringsindsatser til børn og unge med et betydeligt og varigt handicap. Inspirationshæftet, der er udarbejdet af Socialstyrelsen, er lige udkommet og skal blandt andet understøtte samarbejdet mellem barnet, forældre og det sociale system.
Jeg mener, at der er igangsat nogle vigtige indsatser for at understøtte forældre til børn med autisme og fremme samarbejdet mellem kommune og forældre. Jeg vil opfordre kommunerne til at tage godt imod disse initiativer, og jeg ser frem til at se resultaterne.'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.