
KØBENHAVN: Trusler mod skoleelever med jødisk baggrund, hærværk og brandattentater mod moskeer og chikane af homoseksuelle og udsatte grupper tyder på, at hadforbrydelser er et alvorligt og vedvarende problem, men der mangler konkret viden på området. Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) igangsætter derfor en landsdækkende kortlægning af problemet. Det oplyser ministeriet.
Tilsyneladende er mange tilbageholdende med at anmelde hadforbrydelser. Der er derfor store forskelle mellem de tal, som politiet registrerer, og tallene fra Justitsministeriets offerundersøgelse. Tilsvarende har forskellige organisationer ofte en anden opfattelse af problemerne end den, der fremgår af officielle opgørelser.
Den usikkerhed, der er på området, svækker forudsætningerne for at tilrettelægge en effektiv forebyggende indsats. Derfor igangsætter social- og integrationsministeriet en landsdækkende kortlægning.
- Der er mange forebyggende tiltag i gang, men regeringen er opsat på, at målrette indsatsen mest muligt. Derfor ønsker jeg med denne kortlægning at skabe et bedre overblik over situationen. Hvad er det reelle omfang? Hvem er ofrene, og hvorfor er der tilsyneladende mange, der ikke anmelder forbrydelserne? Hvem er gerningsmændene, og hvad er deres motiver? Det er nogle af de spørgsmål, jeg forsøger at få svar på, siger Karen Hækkerup.
bi
Kortlægningen vil være meget bredt anlagt. Den skal for eksempel ikke kun kaste lys over forbrydelser med gængse hadmotiver som etnicitet, tro og seksuel orientering, men også belyse, i hvilket omfang der er forbrydelser, hvor offerets sociale situation eller handicap har været udslagsgivende.
Opgaven med at kortlægge hadforbrydelser sendes nu i udbud. Opgaven omfatter navnlig at udarbejde en samlet beskrivelse af situationen omkring hadforbrydelser i Danmark samt at udvikle en kortlægningsmetode med klare definitioner og indikatorer, som vil være anvendelig til at måle på, hvordan problemet udvikler sig over tid og skabe et grundlag for en mere målrettet forebyggelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.