Tosprogede elever med ikkevestlig baggrund på muslimske friskoler får markant bedre karakterer ved afgangsprøven i 9. klasse end tosprogede elever med samme baggrund i folkeskolen. Det skriver Politiken tirsdag.
En analyse fra den politisk uafhængige tænketank Kraka viser, at forskellen på elevernes afgangsprøvekarakterer er 1,4 karakterpoint - fra 4,6 i gennemsnit i folkeskolen til 6,0 på muslimske friskoler.
- Mange har en idé om, at muslimske friskoler er et sted, hvor man kun læser i koranen, og at det skader integrationen, siger Nicolai Kaarsen. Han er ledende økonom i Kraka og medforfatter til analysen.
- Politikerne og folkeskolerne kan tage bestik af den her viden, og måske kan de lære noget af de muslimske friskoler, tilføjer han.
Respekt og ro i klassen
Også på sigt klarer eleverne fra landets 20 muslimske friskoler sig bedre. 28 pct. af eleverne har gennemført en ungdomsuddannelse tre år efter 9. klasse. Til sammenligning gælder det for 21 pct. af tosprogede børn med samme baggrund i folkeskolen.
Analysen bygger på data fra 29.000 efterkommere og indvandrere, som stammer fra 17 ikkevestlige lande, der afsluttede 9. klasse i perioden fra 2007 til 2014. Heraf har 1634 gået på en muslimsk friskole.
Niels Egelund, der er skoleforsker og professor ved DPU, Aarhus Universitet, har besøgt muslimske friskoler og stået i spidsen for Pisa København, der blandt andet testede tosprogede elever i 9. klasse. Han forklarer muslimske friskolers gode resultater med en udpræget disciplin, som ikke findes i folkeskolen.
- Der er en helt fundamentalt anderledes respekt og en ro, som også ses i andre frie grundskoler. Eleverne ser i højere grad lærerne som en autoritet, og du ser ikke udadreagerende elever og forstyrrelser i undervisningen, siger han til Politiken.
Forældrenes opbakning det vigtigeste
Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, mener derimod, at den allervigtigste faktor er forældrenes opbakning til elevernes skolegang.
- Når børn går på en friskole, går forældrene jo aktivt ind og bakker op om deres skolegang. Uanset om der er tale om muslimske børn eller danske børn, så har vi mere motiverede børn, der også lærer mere, hvis forældrene bakker skolegangen op, siger Anders Bondo Christensen.
Opdateret kl. 07.04 med citat fra Anders Bondo Christensen.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.