'En svag, men ikke signifikant overvægt af ældre medarbejdere blandt de afskedigede' er ikke nok til at fastslå, at en afskedigelse er udtryk for ulovlig forskelsbehandling på grund af alder.
Det har Ligebehandlingsnævnet afgjort i en sag, hvor en region afskedigede 17 af i alt 156 ansatte på en sikret institution for mentalt retarderede funktionsnedsatte unge med kriminel adfærd.
En af de afskedigede, en pædagog, klagede til nævnet og henviste til, at hans alder måtte have været udslagsgivende for ,at netop han var blandt de afskedigede. Afskedigelsesrunden blev gennemført i 2015, som var det år, klageren fyldt 67 år.
Opsigelsen blev skriftligt begrundet med 'faldende belægning og deraf følgende krav om økonomiske besparelser', hvorfor det skulle 'foretages nedlæggelse/ændringer af stillinger for at tilpasse gruppen af medarbejdere til de faktiske behov og økonomiske rammer'. Hvem der skulle afskediges havde regionen besluttet ud fra 'afdelingens fremtidige behov for kompetencer i forhold til de opgaver, der skal løses'.
Ingen indsigelser
Regionen har overfor Ligebehandlingsnævnet afvist, at der skulle ligge andre årsager til grund for afskedigelse. Den henviser også til, at hverken klageren selv eller hans fagforening havde gjort indsigelser i høringsperioden forud for, at afskedigelsen blev gennemført.
Der er derudover afgivet oplysninger om medarbejderes alder sammenholdt med alderen på de opsagte medarbejdere, og de viser ifølge Ligebehandlingsnævnet 'en svag, men ikke signifikant overvægt af ældre medarbejdere blandt de afskedigede'.
Nævnet konstaterer derudover, at klageren ikke har påvist faktiske omstændigheder, der skaber formodning om, at hans alder havde hel eller delvis betydning for, at han var blandt de afskedigede, og nævnet afviser derfor klagen.
Se afgørelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.