
Udkantsdiskussionen har fået endnu et bidrag - denne gang fra Dansk Erhverv, der i et nyt kommuneindeks forsøger at give en række bileder af frem- og tilbagegang på en række økonomiske og sociale parametre.
Ifølge organisationen er forskellene mellem kommunerne i det hele taget blevet større fra 2007 til 2012. Flere steder, som sjældent betegnes som udkant, har fået vanskeligheder - og områder, der typisk kaldes udkant, klarer sig ok.
Det kontroversielle udtryk 'Den rådne banan' er der måske grund til helt at skrotte. Banantegningen, der ellers svang sig fra de nordjyske kommuner ned over en række vest- og sønderjske til Sydfyn og Lolland, er ikke at læse ud af erhvervsorganisationens nye sammenligninger.
Som det ses på landkortet, klumper de udfordrede kommuner i 2012 nu mest omkring Storebælt - Østfyn, Vestsjæland, Langeland og Lolland. Men også Bornholm, Norddjurs, Randers, Esbjerg, Mors og flere sønderjyske kommuner er med.
Indekset fremhæver Hjørring som en kommune, der har rykket sig mest i den rigtige retning - kommunen har forbedret sig på otte ud af ti parametre.
Se hele Dansk Erhvervs Kommuneindeks. Bl.a. hvilke ti parametre, de har taget med.
Kommuneindekset sammenligner kommunerne på ti parametre, blandt andet antal personer på sociale ydelser, udgifter til offentlige ydelser, middellevetid, tyverier og jobopslag.
Kommunerne bliver tildelt et pointtal fra 0 (bedst) til 100 (dårligst) for hvert parameter. Et højt samlet pointtal betyder derfor, at kommunen placerer sig dårligt på mange parametre.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.