dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Ny forskning skal hjælpe syge i job

Forskere udpeger syv områder, hvor jobcentrene kan sætte ind og hjælpe udsatte kontanthjælpsmodtagere med at komme i job. 'Nu ved vi faktisk, hvad der er væsentligt', udtaler forskningschef

Bestræbelserne på at få de svageste kontanthjælpsmodtagere i arbejde har alt for længe været baseret på mavefornemmelser og den enkelte sagsbehandlers eget skøn. Men sådan behøver det ikke være længere, lyder det fra forskerne bag en storstilet undersøgelse. De har gennem fire år undersøgt mere end 4000 såkaldt aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

Aktivitetsparat er systemets betegnelse for de kontanthjælpsmodtagere, der ikke vurderes at kunne bestride et job nu og her. Og indtil videre har det altså været småt med sikker viden om, hvad der skal til for at hjælpe dem i job, fortæller forskningschef Charlotte Hansen fra Væksthusets Forskningscenter.

Hun har sammen med professor Michael Rosholm fra Aarhus Universitet stået i spidsen for projektet, og hun betegner selv resultaterne som 'helt vildt banebrydende'.

- Vi har fundet nogle parametre, som har helt klar sammenhæng med job. Nu ved vi faktisk, hvad der er væsentligt, at jobcentrene fokuserer på, siger hun.

- Ud fra de samlede analyser, vi indtil videre har i projektet, er vores bedste bud, at man vil kunne reducere antallet af udsatte kontanthjælpsmodtagere med ti procent.

Skal lære at mestre helbredsproblemer
Forskerne er kommet frem til syv punkter, som jobcentrene skal sætte ind over for. Et af dem, Charlotte Hansen fremhæver, er, at kontanthjælpsmodtagerne skal lære at 'mestre' deres helbredsproblemer.

- Der er jo masser af mennesker på det danske arbejdsmarked, der for eksempel har kroniske lidelser. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man ikke kan arbejde. Men det betyder sindssygt meget, at man selv kan finde ud af sine skånebehov, siger hun. 

Blandt de andre parametre, som forskerne er nået frem til, er, at viden om arbejdsmarkedet og troen på rent faktisk at kunne bestride et job gør en forskel.

Charlotte Hansen opfordrer politikerne til at sikre, at forskningsresultaterne nu bliver til virkelighed over hele landet. 

- Det er helt åbenlyst, at man kan spare penge og hjælpe mange kontanthjælpsmodtagere, siger hun.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil interesseret nærstudere den ny forskning.

- Dette fortjener stort politisk opmærksom, for alle de initiativer der er med til at bringe folk tættere på arbejdsmarkedet og gerne ind på arbejdsmarkedet, skal vi være med til at fremme.


Ritzau 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/ny-forskning-skal-hjaelpe-syge-i-job

GDPR