SKANDERBORG: Skanderborg Kommune undersøger i øjeblikket, om den såkaldte ACT-metode (Assertive Community Treatment ) kan gøre en forskel for nogle af samfundets mest udsatte borgere; personer, som kæmper med både misbrug og psykisk lidelse.
Det er Socialstyrelsen, der står bag det treårige projekt, som skal afdække fordelene ved ACT-metoden - både i forhold til borgerne og de kommunale budgetter. Helt konkret er formålet at bringe deltagerne tættere på beskæftigelse eller uddannelse. Og ifølge projektleder Karsten Drejer er de første resultater lovende:
- Én af deltagerne har fået tilbudt et fleksjob, og ni andre er så meget i bedring, at de er indstillet til virksomhedspraktik eller henvist til en virksomhedskonsulent, fortæller han.
20 ud af 25 deltagere er desuden hjulpet i rusmiddelbehandling, og fem er hjulpet videre fra bosted til egen bolig, oplyser han.
'De er vant til at passe sig selv'
Resultaterne er opsigtsvækkende, fordi deltagerne i projektet traditionelt er en gruppe, som kommunerne har svært ved at hjælpe. Nogle kæmper med angst eller alkoholmisbrug og er ifølge kommunen en gruppe, der typisk vil falde fra på et traditionelt beskæftigelsesprojekt. Andre har svære psykiske lidelser, blandingsmisbrug og måske tilmed problemer med kriminalitet, hjemløshed med mere.
- Det er borgere, som førhen smuttede ud mellem fingrene på os i kommunerne. De har typisk ikke tillid til systemet og er vant til at passe sig selv. Derfor kræver det en ekstraordinær indsats at hjælpe dem, og det er netop, hvad den integrerede ACT-metode fokuserer på, siger beskæftigelses- og sundhedschef Jørgen Erlandsen.
Motivation og venlige skub
ACT-metoden er karakteriseret ved, at et tværfagligt team samarbejder med borgeren om at styrke selvstændigheden via motivation og venlige skub, så de kan skabe bedre kontrol over egen hverdag fx ved at skabe mere struktur, bryde isolation og indgå i sociale relationer.
Temaet består af består af en sagsbehandler, en sygeplejerske, tre socialfaglige medarbejdere, en rusmiddelbehandler, en psykiater og en psykolog, og deltagerne kan blandet andet få hjælp til at få styr på økonomien, mindske eller fjerne et misbrug, søge læge- eller tandlægebehandling, håndtere konflikter med familie eller naboer med mere.
Foruden Skanderborg deltager Københavns Kommune i projektet, der varer indtil udgangen af 2017, og som er støttet med i alt 8,5 mio. kr. fra Socialstyrelsen.
Fakta om ACT-metoden
- ACT står for Assertive Community Treatment og er en evidensbaseret metode, der blandt andet benyttes i USA, Australien, Canada og flere europæiske lande som Holland, England og Norge.
- Målgruppen for ACT-indsatsen er borgere over 18 år, som har både psykiske lidelser og misbrug. De er typisk på kontanthjælp, når de bliver tilknyttet projektet.
- I Skanderborg Kommune er 25 personer en del af projektet. Hvis en deltager kommer i arbejde eller uddannelse, får en anden udsat borger tilbudt en af de 25 pladser.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.