dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Nyt ældretilsyn får hjemme i tre kommuner
Nyt ældretilsyn erstatter den tidligere model med statslige og lokale kommunale tilsyn.
Foto: Colourbox / Hjørring Kommune

Nyt ældretilsyn får hjemme i tre kommuner

Et nyt tværkommunalt ældretilsyn får nu hjemsted i Hjørring, Silkeborg og Gentofte Kommuner.
20. DEC 2024 14.15

HJØRRING / SILKEBORG / GENTOFTE: Et helt nyt tværkommunalt tilsyn erstatter forsøgsordningen med det statslige ældretilsyn og kommunernes eget årlige ældretilsyn.

Det nye ældretilsyn, der får hjemsted i Hjørring, Silkeborg og Gentofte Kommuner, begynder 1. januar, og 1. juli sættes tilsynet i drift og overlader altså den landsdækkende myndighedsopgave i de tre respektive kommuners varetægt. 

Med det nye tilsyn følger også et nyt fokus på samarbejde.

Nyt fokus

Kvaliteten af plejen skal fortsat kontrolleres, men i stedet for at holde blikket fast på kontrol af dokumentation stiller det nye ældretilsyn skarpt på at understøtte læring lokalt i en tryg samarbejdsrelation.

Samtidigt får tilsynet til opgave at holde et særligt øje med de steder, hvor der er risiko for udfordringer med kvalitet i helhedsplejen.

- Det nye ældretilsyn er en helt afgørende brik i at føre ældrereformens intentioner ud i livet. Jeg er derfor meget glad for, at Hjørring, Silkeborg og Gentofte Kommuner har sagt ja til at varetage det nye ældretilsyn. Det bliver en helt ny måde at gøre tingene på, hvor læring, rådgivning og sparring er tilsynets vej frem. Det er en vigtig forandring frem mod for alvor at forny ældreplejen til gavn for den enkelte ældre, lyder det fra ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Skal understøtte åbenhed

Med det nye ældretilsyn er planen, at alle plejehjem og hjemmeplejen får et fysisk tilsynsbesøg minimum én gang hvert femte år. Derudover kan ældretilsynet også reagere med et tilsyn, hvis der fx opstår en konkret bekymring for kvaliteten i helhedsplejen på baggrund af en henvendelse til en ny Ældrelinje. 

I det nye tværkommunale ældretilsyn oprettes nemlig ”Ældrelinjen”, som både beboere, medarbejdere, ledere og pårørende kan henvende sig til, hvis man er bekymret for forholdene i en plejeenhed.

Forhåbningen er, at Ældrelinjen skal medvirke til at understøtte en kulturændring med åbenhed om udfordringer og dermed give ældretilsynet mulighed for at sætte ind med rettidig rådgivning, sparring eller tilsyn. 

I Hjørring mener formand for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Lone Olsen (V), at den nye struktur er et skridt mod at skabe mere ensartet og høj kvalitet i ældreplejen på tværs af landet. 

- Vi ser det som et stort skulderklap at få tildelt så vigtig en opgave som ældretilsynet er. Vi vil lægge vægt på læring og rådgivning i tilsynsopgaven, og vi glæder os til at få etableret et stærkt og tillidsfuldt samarbejde med plejehjem og -leverandører på tværs af landet, siger hun. 

ap

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.