
AALBORG: Det KAN være besparende - i hvert fald på længere sigt - at indføre nye samarbejdsformer, når det gælder udsatte børn. Socialrådgiver-formand Majbrit Berlau brugte endda udtrykket 'cool cash', da hun på KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum i Aalborg skulle kommentere på organisationens udspil, 'De udsatte børn - Fremtiden er deres'.
Generelt roste hun udspillet, og så begyndende tegn på mod i de kommuner, der arbejder i den retning - som i Herning, hvor den såkaldte Borås-model er godt på vej. Mod, fordi den økonomiske gevinst ved at placere barnet tæt på sine normale relationer og arbejde tæt sammen mellem forvaltningsgrene og med institutioner og netværk måske først viser sig i senere budgetår. Og fordi satset på nye former i første omgang vil kræve investeringer.
Blandt andet slog Berlau fast, at socialrådgiverne ikke kan arbejde mere netværksorienteret og offensivt forebyggende, hvis de samtidig har 40-50 børnesager. Så ressourcerne skal følge med ambitionerne.
Modefænomen
Hendes formands-kollega fra Socialpædagogerne, Benny Andersen, fremhævede nødvendigheden i at samarbejde mere, og at bruge de fagligheder, der i forvejen er til stede - blandt andet ude på institutionerne.
Direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, var også positiv over for udspillet, men slog fast, at det er nødvendigt at kunne sætte tommelskruer på kommuner, der måske har ambitioner, men risikerer at KL-udspillet blot bliver et nyt katalog af ideer at sætte på hylden.
Kjeldahl advarede også imod at satse så meget på netværksanbringelser, at de så at sige 'vinder på økonomien'. Metoden kan gå hen og blive et modefænomen, det nye sort, så netværksanbringelser frem for alt skygger for barnets tarv. Børns Vilkår arbejder i den forbindelse med et pilotprojekt i tre kommuner og Tryg for at udvikle på en ny inddragelses-kultur i de svære børnesager:
- Det skal jo ikke bare blive til noget med at sætte kryds i en rubrik om, at nu er barnet inddraget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.