Et nyt social- og plejefagligt tilsyn under Styrelsen for Patientsikkerhed skal de næste tre år føre tilsyn med den personlige hjælp, pleje og omsorg for at vurdere, om der ydes værdig ældrepleje. Der er afsat 60 mio. kr. til opgaven som led i satspuljeaftalen for 2018-2021, skriver Kristeligt Dagblad.
Tilsynet har netop sendt en række målepunkter i høring, der skal indgå i vurderingen af, om ældreplejen er værdig. Det drejer sig blandt andet om selvbestemmelse og livskvalitet, trivsel og relationer, aktiviteter og rehabilitering.
- Det nye tilsyn vil have stort fokus på borgernes trivsel, mulighed for selvbestemmelse og værdighed. I værste tilfælde kan et plejehjem eller hjemmeplejen få et påbud. Der bliver tale om et meget dialogbaseret tilsyn, hvor vi høj grad skal ud at lytte og rådgive, siger det nye tilsyns leder, kontorchef Thomas Lund Sørensen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Sideløbende med tilsynet er der afsat 60 mio. kr. til et nyt Videnscenter for Værdig Ældrepleje under Sundhedsstyrelsen, der skal understøtte kommunernes indsats blandt andet med et rejsehold af såkaldte værdighedskonsulenter.
- Vi bygger på de gode erfaringer fra det særlige demensrejsehold. Værdighedskonsulenterne kan for eksempel rykke ud, hvis et plejehjem har fået et påbud fra tilsynet og selv ønsker det. Vi kan tilbyde hurtig rådgivning og konsultation eller længerevarende læringsforløb over tre til fem måneder, hvor vi tager udgangspunkt i de udfordringer, der opleves på den enkelte arbejdsplads og skaber et rum for at arbejde målrettet med, hvordan tingene kan gøres på en bedre måde. Værdighed handler grundlæggende om, at den enkelte ældre får lov til at være den, man er og kan bevare de drømme, man har for et godt liv, uanset alder, siger specialkonsulent Kari Rose Holm fra Sundhedsstyrelsen.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.