ODENSE: Efter kraftig kritik fra mange sider - blandt andre Red Barnet og Odenses egen borgmester Anker Boye (S) - lyder der nu andre toner fra Odense angående, hvordan lærerne bør omtale hændelserne i København i weekenden - og ikke mindst gerningsmanden.
Rådmand Susanne Crawley Larsen (R) forsvarede i første omgang, at SSP-samarbejdet, der stod bag et brev til bl.a. skoler, prioriterede, at man skulle tale om manden som gerningsmand og ikke som muslim: 'Vores børn behøver ikke at vide det lige her og nu. Nu er trygheden afgørende.' Hun mente nok, at et nyt brev kunne komme på tale, men ikke lige nu. Nu har hun alligevel skiftet mening:
Vi har modtaget:
Når Odenses skolelærere skal tale med eleverne om terrorangrebene i København, så er religion en naturlig del af dialogen. Det præciserer kommunen nu i en ny orientering til de odenseanske skoler. Borgmester og rådmand mener, at det er uhensigtsmæssigt, når kommunen har opfordret skolelærere til at nedtone religion og etnicitet.
Brev var en fejl
Der var tale om misforstået hensynsfuldhed, da Odense Kommune udsendte et brev til de odenseanske skoler, hvor man opfordrer til, at lærerne nedtoner religion og etnicitet, når de taler med eleverne om terrorangrebene. Det mener borgmester Anker Boye (S) og børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).
- Vores opgave i sådan en frygtelig situation er at hjælpe vores børn bedst muligt til at forstå begivenheden, og derfor mener jeg, at det er en fejl, at man har sendt et brev, der opfordrer til at nedtone religion og etnicitet. Selvfølgelig skal vi fortælle vores børn om baggrunden for den frygtelige begivenhed, og her er det helt naturligt også at fortælle om, at gerningsmanden kan have været motiveret af Muhammed-tegningerne, siger Anker Boye.
- Meningen med orienteringen var at opfordre til en afbalanceret og respektfuld dialog. Det er naturligvis en fejl, hvis man kan få det indtryk, at lærerne skal fortie, at angrebene kan have baggrund i religion, udtaler Susanne Crawley Larsen.
Bjørnetjeneste
Efter terrorangrebene i København, hvor to ofre og gerningsmanden blev dræbt, ligesom fem politifolk blev såret, udsendte SSP og Børn- og Ungeforvaltningen søndag den 15. februar en orientering til kommunens skoleledere, ungdomsskoleledere, institutionsledere samt chefer og ledere i Social- og arbejdsmarkedsforvaltningen samt Børn- og Ungeforvaltningen, hvor det anbefales at omtale drabsmanden som 'formodet gerningsmand'. I orienteringen står også, at etnicitet og religion ikke er afgørende.
Kommunen vil nu udsende en ny orientering til skolerne, hvor det gøres tydeligt, at børnene også skal have oplysninger om baggrunden for angrebene.
- Børnene skal selvfølgelig have informationerne på et niveau, der passer til deres alder, og det er også vigtigt at få talt om, at ekstremistiske handlinger ikke er kendetegnende for alle muslimer. Brevets hensigt har været at opfordre til en respektfuld dialog, men opfordringen til ikke at nævne religion er udtryk for misforstået hensynsfuldhed. Hvis vi helt fortier religionens rolle, så gør vi vores børn en bjørnetjeneste, siger Anker Boye.
Det nye brev til skolerne vil blive udsendt i dag.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.