dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Jens Dresling, Polfoto.

Økonomisk redegørelse: Opsvinget er på vej

Nu ikke kun eksporten der trækker op, der er også kommet gang i indenlandsk forbrug
26. MAJ 2015 14.45

Efter seks kvartaler med vækst og stigende beskæftigelse befinder dansk økonomi sig nu i begyndelsen af et opsving, lyder dagens melding fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor den planlagte offentliggørelse af Økonomisk Redegørelse for maj er blevet fremrykket fra torsdag til tirsdag.

Tidligere tirsdag udkom også vismændenes prognose (Det Økonomiske Råds forårsrapport), der peger i samme retning. Ifølge redegørelsen er fremgangen tydeligst på arbejdsmarkedet, hvor mere end 38.000 personer er kommet i privat beskæftigelse siden midten af 2013, og både væksten og beskæftigelsesfremgangen ventes at tage til de kommende år, fremgår det af redegørelsen.

- Dansk økonomi er godt på vej ind i et opsving. Genopretningen efter krisen har været lang, men efter 1½ år med vækst og stigende beskæftigelse, lader det nu til, at fremgangen har bidt sig fast. Vi er kommet stærkere ud på den anden side. Der er rettet op på de ubalancer, der blev skabt under 00'ernes bobleøkonomi: Virksomhederne har genvundet den tabte konkurrenceevne og familiernes økonomi er sundere, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) i en kommentar.

Vækstskøn er opjusteret
Ifølge redegørelsen kom økonomien kom styrket ud af 2014, og den positive udvikling ventes at tage til over de kommende år. Det er nu ikke længere kun fremgangen i udlandet, der trækker - der er også kommet gang i den indenlandske efterspørgsel, hvilket ventes at løfte væksten i prognoseårene.

På den baggrund skønnes væksten nu at tage til fra 1,1 pct. sidste år til 1,7 pct. i år og 2,0 pct. i 2016. Sammenlignet med Økonomisk Redegørelse fra december 2014 er væksten opjusteret i 2015. Det skyldes blandt andet, at dansk økonomi nyder godt af den svage euro, lave renter og faldet i olieprisen.

- Det går godt i dansk økonomi, men vores ambitioner rækker videre. Vi skal sikre, at fremgangen kan blive langvarig og holdbar - og ikke stoppes af mangel på arbejdskraft og uholdbare lønstigninger som i nullerne. Det gør vi ved at bygge videre på de resultater, der er opnået, og fortsætte ad de spor, der er lagt med de senere års reformer. Ikke for reformernes skyld, men fordi det vil åbne nye muligheder - både for os som mennesker og for Danmark, siger Morten Østergaard.

mk

Fakta
Hovedpunkter fra Økonomisk Redegørelse, maj 2015:

  • Dansk økonomi er vokset i seks kvartaler i træk. Forudsætningerne er til stede for yderligere fremgang i produktion og efterspørgsel de kommende år, og det i et lidt højere tempo end skønnet i december. Det afspejler blandt andet, at væksten understøttes af, lavere oliepriser og renter, end i december-vurderingen, mens dansk konkurrenceevne er styrket af den lavere effektive kronekurs.
  • Væksten i BNP skønnes at blive 1,7 pct. i 2015 og 2 pct. i 2016, hovedsageligt som følge af fremgang i den private sektor. Det indebærer en gradvis indsnævring af outputgabet fra ca. 2¼ pct. af BNP i 2014 til omtrent 1¼ pct. af BNP i 2016.
  • Over prognoseperioden ventes den indenlandske efterspørgsel at udgøre en væsentlig drivkraft bag den tiltagende vækst, med stigende privat forbrug og investeringer. Væksten i det private forbrug afspejler blandt andet, at der nu er langt bedre overensstemmelse mellem indkomster og forbrug. For nogle husholdninger vil der fortsat være et behov for at nedbringe gæld, men samlet set er tilpasningen nået langt efter årene med overophedning.
  • Generelt ser forbrugerne mere positivt på både landets og deres egen økonomi. Det skal blandt andet ses i lyset af, at det danske boligmarked har oplevet en væsentlig fremgang. Fremgangen ventes at tage til i de kommende år og drives både af den generelle bedring i konjunkturerne herhjemme og de meget lave renter. De fortsat lave renter ventes at løfte boligpriserne yderligere, til 4½ pct. vækst både i år og til næste år. Stigende boligpriser ventes at understøtte byggeriet, da det gør det mere attraktivt at bygge nyt.
  • Eksporten er fortsat en vigtig drivkraft bag dansk vækst, der understøttes af fremgang i den globale økonomi. Særligt de forbedrede vækstudsigter i en række europæiske lande ventes at løfte dansk eksport, som også styrkes af de senere års genopretning af de danske virksomheders konkurrenceevne. Aktuelt løftes konkurrenceevnen yderligere af den svagere euro, som gør blandt andet danske varer billigere sammenlignet med varer fra lande uden for euroområdet, herunder USA og Storbritannien.
  • Opsvinget er tydeligst på arbejdsmarkedet. Den samlede beskæftigelse er steget siden midten af 2013. I 2015 og 2016 ventes beskæftigelsen at stige med henholdsvis 23.000 og 29.000 personer, ikke mindst trukket af de private serviceerhverv. Den strukturelle beskæftigelse er steget betydeligt siden 2008. Beskæftigelsen kan derfor stige i de kommende år, uden at det fører til alvorlige flaskehalse eller generel mangel på arbejdskraft.
  • Fremgangen på arbejdsmarkedet afspejles også i ledigheden, som generelt har været faldende siden midten af 2012. Bruttoledigheden er faldet fra over 6 pct. i midten af 2012 til 4,8 pct. af arbejdsstyrken i april 2015. Det store fald skal både ses i lyset af den generelle konjunkturfremgang og kontanthjælpsreformen.
  • Der er påbegyndt en gradvis normalisering af den fortsat lempelige finanspolitik. I kriseårene har finanspolitikken været tilrettelagt med henblik på at understøtte økonomien mest muligt. Dette er sket samtidig med, at de offentlige finanser i Danmark grundlæggende er sunde, hvilket bidrager til en høj grad af tillid til dansk økonomi.

 

Læs eller download redegørelsen her.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/oekonomisk-redegoerelse-opsvinget-er-paa-vej

GDPR