dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Økonomisk straf til forældre bruges sjældent

Få kommuner giver forældrepålæg. I Gladsaxe Kommune mener man, præventiv effekt af muligheden er nok. Børnerådet foretrækker dialog
21. APR 2015 9.34

En evaluering af anvendelsen af pålægget i kommunerne fra 2011 foretaget af Rambøll, viser at kommunerne sjældent sanktionerer forældrene økonomisk. Sådan er det også i Gladsaxe Kommune, hvor man kun har brugt muligheden for at sanktionere økonomisk tre gange.

- Udgangspunktet er, at man ikke får vendt skuden ved at have en sanktion hængende over hovedet. Det er nogle familier, der i forvejen er i en meget svær situation, siger Serdal Benli (SF) formand for Børne- og Ungeudvalget i Gladsaxe Kommune.

Muligheden for at sanktionere har dog ikke været helt uanvendelig for kommunen. Kommunens forvaltning har nemlig flere eksempler på, at reglen har en præventiv effekt overfor flere forældre.

Hos Børnerådet, der henter opbakning hos kommunerne, mener man, at samtale er en langt bedre metode end at tage penge fra forældre, der svigter deres børn.

Pisk er ikke effektivt
Sanktionsmuligheden, der går under navnet forældrepålæg, er igen aktuelt, efter at Venstre tilsyneladende ønsker at øge kommunernes brug af muligheden. Partiet ønsker 'flere objektive kriterier' for, hvornår sanktionsmulighederne tages i brug.

Men formanden for Børnerådet, Per Larsen, mener ikke, at en økonomisk pisk er effektiv, hvis man sammenligner med de børnesamtaler, de fleste kommuner langt oftere tager med forældrene og deres børn.

- Her tager man i og for sig en forpligtende snak om, hvad man kan gøre for at rette skuden op, og det har vist sig, at det faktisk virker temmelig godt, siger Per Larsen.

Ifølge ham har kommunerne langt større succes med børnesamtaler, der har en langsigtet effekt, end med de såkaldte forældrepålæg. Mens muligheden for forældrepålæg, mener han, er udtryk for politik, hvor 'problemerne ønskes løst i et snuptag'.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/oekonomisk-straf-til-foraeldre-bruges-sjaeldent

GDPR