dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox.

Ok at fyre gravid med højt sygefravær

52 sygedage på 12 måneder gjorde det ok at afskedige en gravid ansat under en større fyringsrunde
22. NOV 2012 11.55

Gravide er efter ligebehandlingsloven beskyttede mod afskedigelse – ligesom folk på barsel eller under adoption. Men at der er undtagelser, har Ligebehandlingsnævnet netop givet et eksempel på.

En kvinde, der klagede over at være blevet fyret fra sin offentlige arbejdsplads under sin graviditet, har ikke fået medhold i nævnet, da hun klagede over sin fyring. Hun havde i korte træk i forvejen været så meget sygemeldt, at det kunne begrunde afskedigelsen.

Af en sygefraværssamtale i juni 2010 fremgår det, at hun i de seneste 12 måneder havde haft et sygefravær på 52 dage – deraf de 19 i én periode. Hendes  personalechef havde advaret om, at hvis ikke hun fandt en løsning, som kunne nedsætte sygefraværet, måtte hun overveje sit job, som hun ellers blev værdsat i.

Kvinden, der var gravid med forventet termin i marts 2011, blev fyret i forbindelse med en større afskedigelsesrunde i foråret 2011 – altså under barselsorlov.
Begrundelsen for afskedigelsen var økonomiske tilpasninger, der ville betyde lavere lønbudget på ca. 12 millioner kr. i myndigheden. Det samlede antal afskedigelser var ca. 50 medarbejdere.

På det tidspunkt var omkring 29 medarbejdere på barsel- eller forældreorlov. Heraf blev tre varslet afskediget, og to af de tre afskediget. På samme tidspunkt var der i alt 450 medarbejdere, hvoraf 46 blev afskediget.

Der er tale om en arbejdsplads med mange medarbejdere på barsel – 75 pct. af medarbejderne er kvinder – og gennemsnitsalderen er 36-37 år. I 2010 var der 63 personer på barsel – svarende til 21 årsværk. Arbejdspladsen har iøvrigt en meget bevidst familievenlig personalepolitik med fleksibel arbejdstid og mulighed for nedsat tid, noterer Ligebehandlingsnævnet.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/ok-at-fyre-gravid-med-hoejt-sygefravaer

GDPR