dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Om igen, siger Ankestyrelsen om kommunes shoppetur i principper

Et princip om mindst mulig magtanvendelse kan ikke oversættes til mindst mulig hjælp når ønsket er et botilbud
22. NOV 2018 13.06

En kommune kan ikke håndplukke et princip ét sted i serviceloven og så bruge det på en bestemmelse i et andet kapitel. Det har Ankestyrelsen slået fast i en principafgørelse, hvor en kommune havde sagt nej til et botilbud ud fra et princip om 'mindre indgribende foranstaltninger'.

Men den bestemmelse 'finder alene anvendelse i sager om anvendelse af magt eller tvang', påpeger Ankestyrelsen og pålægger kommunen at behandle sagen på ny uden at shoppe i uvedkommende principper. Kommunen får også en opsang for ikke at have fået sagen tilstrækkeligt oplyst og dokumenteret, hvilket samtidig er grunden til, at Ankestyrelsen udtrykkeligt ikke vil tage stilling til selve substansen i sagen.

Indholdsmæssigt er sagen præget af stærkt modstridende oplysninger om personens funktionsniveau, herunder at personen selv er uden 'realitetssans i forhold til de begrænsninger', der følger af diagnoserne, og 'kan være svær at overbevise om andet' end en én gang truffet beslutning.

En af oplysningerne gælder graden af selvhjulpethed, som kommunen tilllægger vægt men ikke har underbygget, og det er ifølge Ankestyrelsen et argument i sig selv for at sende sagen tilbage til fornyet sagsbehandling.

'Kommunen skal konkret forholde sig til, hvilke foranstaltninger der er behov for' og 'konkret og individuelt begrunde hvilken form for hjælp og støtte der er nødvendig', skriver Ankestyrelsen. Det havde kommunen i første omgang undladt med henvisning til, at sagen kunne klares med mindre end et botilbud.

 

Læs principafgørelsen

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/om-igen-siger-ankestyrelsen-om-kommunes-shoppetur-i-principper

GDPR