ESBJERG: Når en dement plejehjemsbeboer ikke længere forstår, at hun f.eks. skal have sko og overtøj på om vinteren, må personalet beskytte hende. Det kan bl.a. ske ved at opsætte en særlig døråbner, så kvinden ikke kan gå ud. Den slags indgreb er udtryk for omsorg, men samtidig også brug af magt, der kræver, at både personale og kommune lever op til en række regler. At det ikke altid sker, fremgår af en sag, som ombudsmanden rejste efter et tilsynsbesøg på et plejehjem i Esbjerg.
- Jeg har stor forståelse for, at det kan være nødvendigt at forhindre en dement person i at forlade et plejehjem, men at bruge særlige døråbnere, så personen ikke kan komme ud, svarer til en frihedsberøvelse. Den type tiltag forudsætter, at både plejehjem og kommune overholder en række regler, så den dementes retssikkerhed er sikret, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
Ombudsmanden formoder, at opsætning af særlige døråbnere og lignende foranstaltninger er ofte forekommende på plejehjem rundt om i landet, og derfor understreger han vigtigheden af, at både plejehjem og kommuner kender reglerne.
Ægtefælle burde være orienteret
I sagen med den demente kvinde fra Esbjerg brugte demensafsnittet særlige døråbnere i en periode uden at have fået lov af kommunen. Det kritiserede ombudsmanden. Da kommunen senere godkendte døråbnerne, meddelte kommunen ikke afgørelsen til nogen.
Ombudsmanden mente, at afgørelsen (ud over at være meddelt kvinden selv) også skulle have været sendt til kvindens ægtefælle, så han havde mulighed for at klage, hvis han ønskede det. Ombudsmanden kritiserede også, at demensafsnittet og kommunen ikke havde været opmærksomme på reglerne om at udarbejde handleplaner, registrering, indberetning og opfølgning på magtanvendelsen.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.