
RINGKØBING-SKJERN: Folketingets Ombudsmand afviser at gå ind i en meget omtalt klagesag om hjemmehjælp i Ringkøbing-Skjern Kommune. Ombudsmanden må simpelthen ikke, skriver DR Midt & Vest. Dermed bliver der formentlig aldrig taget stilling til, om det var korrekt at tage den praktiske hjælp til rengøring fra en konkret borger, der har modtaget hjælp de seneste ti år.
Som en principiel sag klagede Ældre Sagen på vegne af borgeren til Ombudsmanden, men han må kun gå ind i sagen, hvis alle andre klagemuligheder er udnyttet, forklarer vicedirektør Kaj Larsen. Og alle klagemuligheder er ikke udnyttet. Ældre Sagen overholdt nemlig ikke klagefristen på fire uger til Ankestyrelsen. Og når Ankestyrelsen ikke har behandlet sagen, må Ombudsmanden heller ikke gå ind sagen.
I juni 2015 blev ca. 1350 hjemmehjælpsmodtagere i Ringkøbing-Skjern i et brev fra kommunen orienteret om, at de grundet besparelser nu skulle genvisiteres, så der kan tages stilling til, om den enkelte borger fortsat skal have hjemmehjælp på kommunens regning.
Konkret oplyste kommunen, at 'kriterierne for at modtage praktisk bistand fremadrettet primært kun vil omfatte borgere, der er svært demente, blinde eller lamme i næsten hele kroppen, og som ikke har ægtefælle eller anden pårørende i boligen, der kan udføre rengøring.' Og det er altså denne formulering, den omtalte borger ikke falder ind under.
Ændrer i 'lidt for hård' formulering
På trods af afvisning fra både Ankestyrelsen og Ombudsmanden nægter Ældre Sagen at smide håndklæddet i ringen. Foreningen har efter eget udsagn kendskab til 40-50 lignende sager, hvor borgere har mistet retten til praktisk hjælp.
Til Dagbladet Ringkøbing-Skjern fortæller næstformand i Ældre Sagen Ringkøbing-Holmsland, Bent Møller Jensen, at afgørelserne er truffet på en mangelfuld baggrund, og at foreningen derfor vil assistere og rådgive de berørte borgere, når de skal ansøge om at få hjemmehjælp igen.
Ældre Sagen fastholder, at de ældre er blevet frataget deres hjemmehjælp efter en samtale og ikke en konkret vurdering, som loven kræver.
Ombudsmanden noterer i et brev til Ældre Sagen og Ringkøbing-Skjern Kommune, at kommunen over telefon selv har tilkendegivet, at formuleringen om grundlaget for den praktisk hjælp i den kommunale kvalitetsstandart er 'lidt for hård', og at det derfor er besluttet at ændre det. Det ser Ældre Sagen som en åbning og håber på, at det kan udvikle sig til en kommunal erkendelse af, at de svageste ældre skal have mere hjælp.
Dette afvises dog af formand for kommunens socialudvalg Karsten Sørensen (S). Han anerkender overfor Dagbladet, at nogle borgere kan føle sig provokeret af formuleringen i brevet, men han mener samtidig, at kommunen holder sig inden for lovgivningen, og at man godt kan være serviceniveauet bekendt.
Ringkøbing-Skjern Kommune har tidligere oplyst til dknyt, at man med revisiteringerne forventer at spare 12,4 mio. kr. i perioden 2015-2018.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.