
HOVEDSTADEN / KØBENHAVN / BRØNDBY / HVIDOVRE: Igennem næsten et år fik en række skrøbelige ældre, som ikke i forvejen var kendt af de kommunale hjemmeplejer, tre ekstra besøg. De blev udpeget i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital og fik efterfølgende tre hjemmebesøg fra hjemmesygeplejen - i et forsøg på at reducere antallet af genindlæggelser. Det skete bare ikke.
Det forskningsmæssige samarbejde fra Hvidovre Hospital blev præsenteret på KL's ældrekonference i Kolding af bl.a. forskningschef Ove Andersen, der beskrev baggrunden for projektet: At mange af de ældste patienter viser sig ikke at have kontakt til den kommunale hjemmepleje, at kommunerne ikke automatisk får besked om deres indlæggelser på hospital, og en idé om, at det bl.a. måtte være muligt at kunne forudse, hvad de mon ville fejle næste gang.
I et samarbejde med København og Hvidovre kommuner blev de mest svækkede af de ældre indlagte i akutmodtagelsen udpeget. De af patienterne, der ikke i forvejen var kendt af den kommunale hjemmepleje, blev delt op i en risiko-gruppe og en ikke-risiko-gruppe, hvor regionens tværfaglige team havde fokus på gruppen, man skønnede ville have stort behov for omsorg, pleje og lægehjælp også efter udskrivningen.
I København fik denne gruppe tre besøg af den samme sygeplejerske, en-to dage efter udskrivningen, 14 dage og en måned efter. I Hvidovre var der også taleom tre besøg med samme frekvens, men blot flere sygeplejersker, der delte besøgene mellem sig.
Hovedkonklusionen på projektet var, at de systematiske hjemmebesøg praktisk taget ingen betydning havde for, hvor ofte de pågældende ældre efterfølgende blev indlagt. Og som en del af diskussionen blandt fagpersonerne på ældrekonferencen blev det foreslået, om projektet mon havde koncentreret sig om en del af de ældre, der populært sagt er 'for syge'. Med andre ord: Hvis det handler om at reducere antal genindlæggelser på hospitalerne, skal man måske koncentrere sig om en anden, knap så skrøbelig målgruppe.
Af brugbare resultater af projektet kunne det tværfaglige team pege på bl.a.:
- De ældre patienter fra projektet blev ikke nødvendigvis udskrevet for tidligt
- Tre besøg har forbedret kommunikationen mellem hospital, hjemmepleje og læge
- Muligheden for en form for 'åben indlæggelse' for de mest svækkede patienter er måske en idé
- Der er et juridisk problem i at udlevere bl.a. medicinlister fra hospital til hjemmeplejen
- Opgaven med denne type hjemmebesøg forudsætter sygeplejersker med erfaring inden for komplekse problemstillinger
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.