Ankestyrelsen har for første gang lavet en opgørelse over de underretninger, kommunerne modtager i løbet af et år. I 2014 modtog kommunerne 64.652 underretninger om udsatte børn. En del af underretningerne handler om det samme barn, og der blev i alt underrettet om 42.484 børn i 2014.
Det svarer til, at kommunen for 71 pct. af børnene modtog én underretning. For 18 pct. af børnene modtog kommunen to underretninger. Kommunen modtog for tre pct. af børnene fem eller flere underretninger. Det højeste antal for samme barn var 21 underretninger.
Skolen stod for 20 pct. af underretningerne, mens sundhedsvæsenet underrettede i 15 pct. af sagerne. I 6 pct. af sagerne var underretteren anonym.
Der underrettes om børns omsorgssvigt og om unges adfærdsproblemer
For de yngre børn bliver der oftest underrettet om omsorgssvigt og overgreb mod barnet samt misbrug og kriminalitet i hjemmet. For de ældre børn handler underretningerne om adfærdsproblemer, misbrug og kriminalitet hos barnet.
For børn i alderen 0-11 år blev mellem 23 pct. og 27 pct. af alle underretningerne begrundet med omsorgssvigt og overgreb mod barnet. For unge i alderen 15-17 år var det 11 pct..
For unge i alderen 12-17 år blev mellem 20 pct. og 21 pct. af underretningerne begrundet med adfærdsproblemer.
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) håber, kommunerne vil bruge tallene til at sikre, at arbejdet på området går efter hensigten.
- Den nye statistik giver os for første gang et samlet overblik over de underretninger, som kommunerne modtager om udsatte børn og unge, og om hvordan kommunerne følger op på dem. Det giver bedre mulighed for at følge udviklingen på området - også for kommunerne selv. Jeg håber, at hver enkelt kommune vil bruge det nye redskab til at se på sin egen praksis. Hvis man for eksempel modtager markant færre underretninger, end de gør i nabokommunen, er der måske behov for at se på, hvorfor det er tilfældet, siger hun.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.