dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Beboer på Hørup Plejecenter, Ingrid Christensen, og en af centrets medarbejdere, Inge Ravn, som også er lean-ambassadør, ved at lægge vasketøj sammen.

Over-effektiv tøjvask gav frustrationer

Et plejecenter i Sønderborg brugte lean til at blive problemer kvit med bortkommet og forkert vasket tøj - nu er de glade igen

 

SØNDERBORG: Hørup Plejecenter havde problemer med tøj, der blev vasket forkert, lå forkerte steder efter vask eller blev væk. Det er løst nu med enkle midler - og til glæde for mange beboere, som gerne selv vil deltage i arbejdet med vasketøjet, lyder det fra kommunen.

- Gennem årene har personalet samlet tøjet og vasket det, lagt det sammen og returneret det til beboernes skabe. Det er måske også effektivt på den måde, at vaskemaskiner, tørretumblere og medarbejdertimer blev udnyttet effektivt. Men desværre oplevede vi for tit, at tøj blev vasket forkert og dermed ødelagt, blev lagt forkert eller ligefrem blev væk, og det skabte selvfølgelig frustrationer hos både pårørende og beboere, som somme tider blev kede af det, når et stykke tøj, de holdt af, blev væk.

- Også personalet blev påvirket - dels bebrejdede de sig selv, dels brugte de tid på at finde forlagt tøj. Og ikke mindst var det da ærgerligt, når vi skulle bruge penge på at erstatte tøj - penge, som vi hellere vil bruge på andre ting, fortæller plejecenterleder Marianne Nehm.

Vasker nu hver for sig
Der var med andre ord både et økonomisk, et ressourcemæssigt og et følelsesmæssigt incitament for at ændre den gamle praksis. Løsningen kom fra to af Hørup Plejecenters tre lean-ambassadører, Inge Ravn og Vinnie Andersen, som udfordrede sig selv og kollegerne på at skabe bedre tøjvask og bedre håndtering af tøjet.

- Vi valgte at fokusere på en enkelt boenhed i første omgang. Her foretog ambassadørerne en grundig analyse af spildtid og fejlkilder, derefter involverede de kollegerne i forslag til løsninger og valgte så nogle, som blev testet - og indtil videre har fungeret uden en eneste fejl. I sin enkelthed går det ud på, at hver beboer får vasket en gang om ugen, og tøjet blandes ikke med andres tøj. Når tøjet er tørretumblet eller skal hænges op, bringes det tilbage til beboerens lejlighed, hvor det lægges sammen - ofte og helst sammen med beboeren, fortæller Marianne Nehm.

Næste boenhed er nu gået i gang med at vaske på den ny måde, og begge steder holder lean-ambassadørerne øje med, hvordan det går.

- Vi mærker i dén grad optimisme over, at det endelig er lykkedes at minimere vasketøjsproblemerne, og så glæder vi os også over, at vi samtidig får mere tid sammen med beboerne og en naturlig aktivitet at samles med dem omkring, siger hun.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/over-effektiv-toejvask-gav-frustrationer

GDPR