dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

På vej mod alternativer til varetægtsfængsling

Nyt samarbejde mellem socialforvaltningen, anklagemyndighed og kriminalforsorg skal hjælpe kriminelle under 18 år i København på ret kurs

KØBENHAVN: Biltyveri. Hærværk. Indbrud. Gaderøveri. Når en ung under 18 år bliver sigtet og varetægtsfængsles, laver de sociale myndigheder en handleplan. Fremover får den unge desuden tilbuddet om at få sin sag for det nye Ungesamråd. Det skal være med til at sikre den unge de bedst mulige vilkår i forbindelse med en dom eller en varetægtsfængsling.

Ungesamrådet blev etableret i slutningen af juni måned og består af repræsentanter fra, kriminalforsorgen, anklagemyndigheden, Børnefamiliecenter København, Den korte snor og Døgnvagten, oplyser kommunen.

- I bund og grund handler det nye samråd om at forebygge ny kriminalitet - altså om, at vi sikrer, at de unge idømmes en sanktion, som så vidt muligt sigter mod, at de ikke falder i igen. Det kræver en tværsektoriel indsats, hvor vi som socialforvaltning samarbejder med det kriminalretslige system. Mange gange bunder den unges kriminalitet i sociale problemer, og det er helt afgørende, at vi så vidt muligt indtænker, hvordan vi kan afhjælpe dem, siger Klaus Scheibye, leder af Døgnvagten og formand for det nye ungesamråd.

Ungesamrådet mødes to gange om måneden og drøfter aktuelle sager med de unges sagsbehandlere. På den baggrund kan samrådet anbefale domstolen én eller flere muligheder for sanktion, ofte i kombination med sociale foranstaltninger. Det kan fx være en betinget dom, hvortil er knyttet en række vilkår, som den unge skal gå med ind på og efterleve. Det kan fx handle om, at han eller hun skal deltage i et beskæftigelsestilbud eller færdiggøre sin skolegang. Er der tale om alvorlig kriminalitet, kan Ungesamrådet anbefale ungdomssanktion som en mulighed. På længere sigt skal Ungesamrådet også se på muligheden for at hjælpe unge, som sidder fængslet i varetægtssurrogat, og her komme med anbefalinger til egnede alternativer uden for de sikrede institutioner.

- Når det handler om børn og unge, skal man være ekstra påpasselig med varetægtsfængslinger - også selvom den unge anbringes i surrogat på en sikret institution. Tidsperspektivet er så usikkert. Er der tale om en uge eller tre måneder, før den unge bliver løsladt? Det er en usikkerhed, som er svær at håndtere for alle - og især for børn og unge. Samtidig kan der være en risiko for, at de unge oplæres til ny kriminalitet inden for murerne. Gennem samarbejdet i Ungesamrådet håber vi, at vi kan være med til at finde nye alternativer som både giver politiet ro til efterforskningen og som samtidig omfatter en socialfaglig indsats, der kan være med til at skubbe den unge i en ny retning, påpeger Mette Nielsen, Ungesamrådskoordinator.


Ungesamrådets sekretariat er placeret i Døgnvagten i tæt sammenhæng med Dommervagtsprojektet.

Ungesamrådet skal samarbejde med de øvrige kommuner - Frederiksberg, Tårnby og Dragør - i Københavns Politikreds.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/paa-vej-mod-alternativer-til-varetaegtsfaengsling

GDPR