De arbejder mindst 20 timer om ugen, og de betaler skat og arbejdsmarkedsbidrag.
- Det er en udbredt misforståelse, siger Sonja Pelle Nielsen, der er rådgiver i LEV. Foreningen for udviklingshæmmede får jævnligt henvendelser fra forældre, der i årevis troede, at de var på arbejdsmarkedet uden at være det. Og det er måske ikke så underligt. Det skriver Avisen.dk.
- Det er ikke kun de pårørende, der misforstår ordningen. Det gør mange kommuner også. Jeg har erfaring med kommuner, der fyrer pårørende, der ikke er ansatte. Og hvis kommunerne ikke selv kan finde ud af det, hvordan skal de pårørende så kunne? spørger Sonja Pelle Nielsen fra LEV.
Konsekvensen er, at de pårørende ikke har ret til dagpenge, hvis kommunen en dag stopper tilskuddet, og de bliver de facto arbejdsløse. Urimeligt, lyder det fra FOA, der er fagforening for blandt andre kommunalt ansatte handicaphjælpere.
- Forældre skal ikke straffes for at hjælpe deres egne børn. Kommunen sparer penge på dyre botilbud, når forældrene påtager sig jobbet. Det kan ikke være rigtigt, at de skal svæve rundt på den måde uden rettigheder, når de har arbejdet for eksempel 25 timer om ugen, siger formand Dennis Kristensen til Avisen.dk.
Pårørende bliver sorteper
Serviceloven siger, at en kommune kan give tilskud til en nærtstående, hvis en handicappet voksen ikke selv er i stand til at være arbejdsgiver for en eller flere hjælpere. Tilskuddet udbetales typisk af kommunens lønkontor. Tilskuddet tildeles kun familier, hvor den handicappede har brug for mindst 20 timers hjælp om ugen.
Gitte Madsen er privat handicapkonsulent og socialrådgiver. Hun har også set pårørende blive sorteper, fordi de troede, at det månedlige brev om tilskuddet var en lønseddel. Både hun og FOA mener, at kommunerne hellere skulle ansætte de pårørende.
- Mange kommuner forstår ikke ordningen til bunds, og det betyder, at de ikke rådgiver deres borgere ordentligt. De pårørende risikerer at komme i en økonomisk kattepine, fordi ingen oplyser dem om, hvad konsekvenserne ved at sige ja til tilskuddet er, siger hun til Avisen.dk.
- Kommunerne skal blive bedre til at ansætte pårørende, så de får ordnede forhold, siger Dennis Kristensen.
KL vil nu skrue op for informationen ude i kommunerne.
- Vi har ikke været klar over, at det kunne være et problem. Men det er jo ikke til nogens fordel, hvis borgerne får en forkert oplevelse. Derfor vil vi nu informere socialrådgiverne i KL's faglige netværk, så de bliver opmærksomme på det, siger Thomas Adelskov (S), der er formand for KL's social- og sundhedsudvalg til Avisen.dk.
KL vil ikke svare på, hvorfor kommunerne ikke bare giver de pårørende et job i stedet for et tilskud. Det spørgsmål må rettes mod Christiansborg, lyder det.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.