
Ældreplejen i ti kommuner har som led i et forsøg fået lov til at indberette de mest almindelige fejl, også kaldet utilsigtede hændelser, på et stykke papir i stedet for at skrive detaljerede rapporter ind på en computer hver eneste dag.
Hændelserne skal i stedet kun indberettes til Styrelsen for Patientsikkerhed én gang om måneden, og det har indtil videre givet en kraftig stigning i antallet af indberetninger, viser nye tal, som Styrelsen for Patientsikkerhed har trukket til Fagbladet FOA.
I forsøgets tre første måneder – fra november 2016 til januar 2017 - er der indberettet 3.319 hændelser om fald mod 562 indberetninger i samme periode året før. Når det gælder kategorien ’ikke-givet medicin’ er tallet steget fra 1.522 til 6.152 indberetninger.
Indsatsen skaber fokus
Gødvad Plejecenter i Silkeborg Kommune er et af de plejehjem, der er med i forsøget. Her startede man med at opleve en stor stigning i antallet af indberetninger.
- Det er jo ikke fordi, vi er blevet dårligere til at huske medicinen, eller fordi folk falder mere – men fordi, det er blevet nemmere at indberette, siger lokalleder Lisbeth Heberg.
Men her fire måneder inde i forsøget er antallet af indberetninger begyndt at falde igen.
- Det ser vi som et bevis på, at indsatsen har gjort en forskel, siger Lisbeth Heberg. Fx har plejecentret fået fokus på overleveringen, når nyt personale overtager en vagt.
Hændelser bliver mere synlige
Målet med forsøget er at give ansatte og ledelse et fælles overblik over fejlene, så de får talt om dem og handlet på dem. Med papiret kan alle se, hvis en beboer ikke har fået sin medicin ved vagtskifte, eller hvis en beboer ofte falder på samme tidspunkt af dagen.
- Ved at medarbejderne registrerer på papir, bliver hændelserne synlige, så man kan arbejde med forbedring med det samme, i stedet for, at det går igennem en større sagsbehandling, siger kontorchef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Lena Graversen, der står bag forsøget.
De mange indberetninger viser, at de ansatte faktisk gerne vil dokumentere fejl, hvis det er nemt, siger Karen Stæhr, formand for de social- og sundhedsansatte i FOA. Hun ser positivt på forsøget.
- Det er den vej, man skal gå. Så kan ansatte og ledelse i fællesskab finde en fælles forståelse af, hvad der skal dokumenteres, siger hun.
Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundheds- og Ældreministeriet vurderer i slutningen af 2017, om forsøget skal gøres permanent i hele landet.
De ti kommuner, der deltager i projektet er Helsingør, Furesø, Hvidovre, Kalundborg, Assens, Nyborg, Aarhus, Silkeborg, Aalborg og Frederikshavn.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.