En ældre dement herre sidder i opholdsstuen på et plejehjem. Han knapper bukserne op og begynder at beføle sig selv. For at forhindre sådan en situation anvender flere plejehjem såkaldte niks pille-dragter, der hindrer de demente i at røre ved deres kønsdele eller ved deres afføring. Det er også udbredt at give de ældre bleen omvendt på, så den er sværere at tage af. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Der er ikke lavet en landsdækkende undersøgelse på området, men flere kilder, som Kristeligt Dagblad har talt med, fortæller, at denne praksis er udbredt. En såkaldt niks pille-dragt er en bodystocking som dem, man bruger til små babyer, bare i stor størrelse. De forhandles blandt andet af Care Design, der fortæller, at deres kunder er plejehjem og bosteder. På deres hjemmeside skriver de, at beklædningen giver øget livskvalitet.
Det mener demensfaglig rådgiver i Københavns Kommune på Nørrebro og Bispebjerg, Maj-Britt Alice Joost, ikke, at den gør. Tværtimod.
- Det er en grundlovssikret ret at kunne bestemme over sit eget liv. Derfor må vi ikke bruge 'niks pille-dragter' til at forhindre de ældre i at røre ved sig selv. Kun hvis der er medicinsk belæg for det. Dragterne skaber blot frustration og vrede hos de demente, siger Maj-Britt Alice Joost, der tidligere har været demenskoordinator i Gentofte Kommune, hvor hun var en del af projektet 'Kærlighed og sex hele livet'.
Behov skal imødekommes
Når hun underviser på social- og sundhedsskolerne rundt om i landet, hører hun fra flere elever, at de har oplevet dragterne og de omvendte bleer taget i brug. Når hun fungerer som konsulent på plejehjem, foreslår flere ansatte også at bruge dragterne for at afhjælpe prekære situationer, men det afslår hun.
- Forsøger en beboer at pille bleen af for at røre ved sig selv, skal man drage omsorg ved at hjælpe hende ind på værelset, tage bleen af og lade hende ligge på et underlag, der kan suge afføring og urin op. Man kan også give hende et hjælpemiddel og på den måde skabe gode rammer om hendes behov, siger hun.
Det er sygeplejerske og underviser i seksualitet og demens, Maria Pedersen, enig i. Hendes erfaring er, at de såkaldte niks pille-dragter er meget udbredte på landets plejehjem, og det hænger sammen med, at ældres seksualitet er stærkt tabuiseret.
- Der mangler viden og sprog i plejesektoren. En dement mand, der onanerer i opholdsstuen, er ikke en gammel gris. Han har som alle andre mennesker brug for berøring. Han har bare ikke de hæmninger, vi andre har, på grund af sin sygdom, siger hun.
Ældres seksualitet er tabu
Hos Ældre Sagen tager man afstand fra brug af dragterne. Chefkonsulent Margrethe Kähler har også oplevet, at man medicinerer de demente, der har en udadreagerende seksuel adfærd. Det er problematisk, synes hun og bakker op om det synspunkt, at vejledning og viden er en mangelvare på området.
- Det skal ikke overlades til den enkelte medarbejder på plejehjemmet at håndtere svære situationer selv. Alle kommuner bør have en seksualpolitik. Det har vi før været ude at sige, men jeg kan frygte, at mange ikke har fulgt op på det, siger hun.
Formand for LederForum, en organisation for ledere inden for den kommunale ældrepleje, Ole Mørk Nielsen, undrer sig over, at sådanne dragter stadig bruges på landets plejehjem.
- Dragterne må være en nødløsning. Jeg forestiller mig, at de kan bruges for at undgå at isolere den demente på vedkommendes værelse, hvis han ofte opfører sig upassende offentligt. Hvis det omvendt kun sker af og til, ville det være bedre at hjælpe den demente hen på sit værelse end at bruge dragten, siger Ole Mørk Nielsen, der er enig i, at plejepersonalet mangler uddannelse til at håndtere de dementes seksuelle behov.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.