En opgivet politisag mod en mor forhindrer ikke en kommune i at opretholde en formodning om, at moderen har slået sine børn, og at der derfor skal træffes afgørelse om enten at afbryde forbindelsen eller om overvåget samvær. Det har Ankestyrelsen afgjort i en konkret sag, som samtidig er gjort til en principafgørelse på grund af nogle finere juridiske detaljer i sagsbehandlingen.
En afgørelse om at afbryde forbindelsen mellem mor og børn eller at pålægge overvåget samvær kan ikke træffes administrativt, men skal forelægges børn og unge-udvalget. Det har forvaltningen til gengæld pligt til at gøre, hvis den har formodning eller viden om overgreb, og den skal samtidig tage stilling til, om andre forhold gør en afbrydelse af forbindelsen eller overvåget samvær nødvendigt af hensyn til barnet eller den unges behov.
Det var der i dette tilfælde, og forvaltningen indstillede derfor til børn og unge-udvalget at træffe afgørelse om overvåget samvær i medfør af Servicelovens §71 stk.3 (hensyn til til barnets eller den unges sundhed eller udvikling) eller §71 stk.4 (formodning om overgreb). Det er her, den finere jura kikser for kommunen, fremgår det af Ankestyrelsens bemærkninger.
'En indstilling til børn og unge-udvalget skal være klar og entydig og angive, om det er det ene eller andet kriterium børn og unge-udvalget skal forholde sig til', anfører Ankestyrelsen. Og det er ikke en klar indstilling, når udvalget kan vælge mellem to paragraffer, der har forskellige kriterier og formål, uanset at de begge kan lede frem til afbrydelse af forbindelsen eller overvåget samvær.
I dette tilfælde var forudsætningerne opfyldt for at bruge begge paragraffer, og indstillingen til børn og unge-udvalget skulle derfor have været, at det skulle træffe afgørelse efter både §71 stk.3 og §71 stk.4. Altså og i stedet for eller.
Udvalgets afgørelse, overvåget samvær i en periode på seks måneder, stadfæster Ankestyrelsen dog uanset fodfejlen.
Læs principafgørelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.