dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox

Regeringen dropper udskældt diagnoseliste

Borgerens tilstand frem for diagnose skal afgøre retten til sygedagpenge
18. JUN 2013 11.15

Sundhedsminister Astrid Krag fremlægger i dag en ny version af det udspil til en reform af sygedagpengeområdet, som blev offentliggjort i februar. I det nye udspil er reglerne ændret, så kommunen ikke skal afgøre retten til at fortsætte på sygedagpenge på baggrund af en fast liste over 11 livstruende sygdomme, men derimod på baggrund af et lægefagligt skøn.

- Vi foreslår nu at afskaffe varighedsbegrænsningen og i fremtiden lade det være baseret på en konkret lægefaglig vurdering, om man har en livstruende sygdom, der gør, at man skal kunne få forlænget sine sygedagpenge, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til DR Nyheder.

I dag kan en borger maksimalt få udbetalt sygedagpenge i 52 uger over en periode på 18 måneder. Fremover vil alle sygemeldte få revurderet deres sag efter seks måneder - til gengæld er der ikke nogen øvre grænse for hvor lang tid, man kan få ydelsen, hvis ens tilstand er alvorlig nok.

Ændringen glæder Gigtforeningen, som vedholdende kritiseret diagnoselisten for at diskriminere alvorligt syge mennesker.
- Regeringen fortjener ros for at have lyttet. I Gigtforeningen har vi anbefalet, at man i stedet for diagnoselisten formulerer et sæt fælles kriterier, så man sikrer, at alle patientgrupper behandles lige på baggrund af en lægefaglig vurdering. Det har regeringen imødekommet ved at inkludere alle alvorligt syge i forlængelseskriteriet, herunder alvorligt gigtsyge, siger direktør Lene Witte i en pressemeddelelse.

Også oppositionen og Lægeforeningen har tidligere kritiseret diagnoselisten, og hos KL møder ændringen også velvilje.
- Det er noget af det, vi har arbejdet for i løbet af de seneste måneder. Vi synes ikke, at det er det rigtige fokus at lægge vægt på diagnosen - man skal hellere se individuelt på arbejdsevnen, siger konsulent Camilla Tredal Jørgensen til dknyt.

430.000 danskere får hvert år sygedagpenge, hvoraf 27.000 fortsat er sygemeldt efter et år. Folketinget genoptager i dag behandlingen af reformen af området.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/regeringen-dropper-udskaeldt-diagnoseliste

GDPR