Regeringen vil nedsætte et udvalg, der skal udarbejde et forslag til en ny ferielov, skriver Politiken. Det sker blandt andet for at gøre op med de nuværende regler for, hvor længe man skal vente på at få de feriepenge, man optjener. EU-Kommissionen åbnede sidste efterår en sag mod Danmark, fordi den mener, at den danske ferielov på dette og andre punkter strider mod lønmodtagernes ret til fire ugers betalt ferie årligt.
I dag kan der gå op til 16 måneder fra nyansættelsen, før en lønmodtager får mulighed for at få sine feriepenge, da ferieåret løber fra maj til maj, mens optjeningen følger kalenderåret. Danmark var som udgangspunkt ikke indstillet på at føje EU's kritik af dette princip, men efter 'fortsatte overvejelser og kontakt med arbejdsmarkedets parter' har regeringen nu besluttet, at tiden er inde til at få en helt ny ferielov, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Synspunktet er nu, at man skal have ret til at kunne afholde ferie med løn i det år, man optjener den.
- Vi skal over på et system, hvor man afvikler ferie parallelt med optjeningen. De der umiddelbart vil mærke ændringerne, når en ny lov er klar, er især de nyuddannede og folk, der skifter job, siger ministeren til Politiken. Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO er forbeholdne over for ideen. De to store arbejdsmarkedsorganisationer mener begge, at den nuværende lov fungerer udmærket og er meget indarbejdet, men de har dog samtidig forståelse for, at det kan være nødvendigt at ændre loven af hensyn til EU's regler.
Ritzau
Fakta: EU om ferie
- EU's arbejdstidsdirektiv fra 2003 kræver at 'Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at alle arbejdstagere får en årligt betalt ferie af mindst fire ugers varighed i overensstemmelse med de kriterier for opnåelse og tildeling heraf, som er fastsat i national lovgivning og eller praksis'.
- EU-Kommissionen sendte 25. september en såkaldt åbningsskrivelse til den danske regering om at rette ind.
- De nuværende danske regler hvor ferie afholdes i det ferieår, der følger efter optjeningsåret, betyder, at nye lønmodtagere ikke får betalt ferie helt op til 16 måneder efter ansættelsen.
- Det er i strid med den grundlæggende sociale ret i EU til årlig betalt ferie af en vis varighed, hvilket også fremgår af EU-Domstolens retspraksis.
- Regeringen svarede åbningsskrivelsen i november 2014, men uden at tilfredsstille EU-Kommissionen, som derpå sendte en såkaldt begrundet udtalelse efter EU's traktatbrudsprocedure.
- Det vil - hvis striden ikke løses - føre til, at EU anlægger sag mod Danmark ved EU-Domstolen.
- I april sagde daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), at regeringen fortsat var uenig i EU-Kommissionens påstand om, at de danske regler var i strid med arbejdstidsdirektivet.
- V-regeringen siger 30. august, at man er klar til at ændre ferieloven, så den følger EU-reglerne. Regeringen nedsætter et udvalg, der skal ændre loven.
Kilder: EU-Oplysningen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.