
Thi kendes for ret: Alexander skal have overvåget samvær med sin far første weekend i hver måned fra klokken 10 lørdag til klokken 19 søndag.
Det kan i fremtiden blive udfaldet, når sager om konfliktfyldte skilsmisser skal afgøres, hvis regeringens udspil til et helt nyt skilsmissesystem bliver gennemført. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) præsenterer udspillet tirsdag, skriver Jysk Fynske Medier.
I udspillet skal alle familiesager screenes hurtigt og deles op i en stor grøn bunke, som ingen opmærksomhed kræver, en mindre gul bunke, som kræver rådgivning og mægling, og en lille, men betydningsfuld rød bunke, som rummer så store, uundgåelige konflikter, at de skal sendes direkte til en dommer i byretten efter en hurtig udredning af situationen.
Statforvaltningen skal nedlægges
Rådgivning, mægling og udredning skal foretages i en ny myndighed, Familieretshuset, som skal afløse Statsforvaltningen, der helt nedlægges. Familieretshuset skal kun håndtere familiesager.
- Det bliver et radikalt anderledes system end i dag, fordi vi lader domstole afgøre de konfliktfyldte sager, siger børne- og socialminister Mai Mercado til Jysk Fynske Medier.
Domstolsmodellen skal forhindre, at sager trækker i langdrag, fordi de cykler rundt mellem forskellige instanser.
- Lad mig give et eksempel: I dag bliver mor og far skilt. Mor er meget bekymret for barnet, fordi det kommer med nogle fortællinger om far, som gør, at hun ikke vil udlevere barnet til samvær, og derfor søger hun at få stoppet fars ret til samvær. Far reagerer ved at søge om eneforældremyndighed, og samtidig forlanger han at få barnet udleveret til samvær. Så har vi en sag, der kører på alt for mange kamppladser, og hvor al den tid, der går, er med til at opbygge nye og værre konflikter. Det påvirker barnet. En hård, konfliktfyldt skilsmisse giver dårligt helbred og trivsel hos barnet. Og børn skal ikke stå med dårlige kort på hånden, bare fordi mor og far skal skilles. Dette vil give meget hurtigere og enklere sagsbehandling, der ikke gør konflikter værre, siger Mai Mercado.
'Kæmpeskridt fremad'
Både Mødrehjælpen og Børns Vilkår mener, at udspillet til et nyt skilsmissesystem er det helt rigtige.
- For os er noget af det væsentligste i det nye system, at man hurtigt screener alle sager og får identificeret problemer fra starten. Det er et kæmpeskridt fremad. Man finder hurtigt ud af, om man kan nøjes med rådgivning og mægling, eller om man skal direkte i retten. Det er lige det, der skal til, siger direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen til Jysk Fynske Medier.
- Jeg er utroligt godt tilfreds med regeringens udspil til et nyt skilsmissesystem. Det er sjældent, jeg kan sige det om politiske udspil. Der er en god balance mellem myndigheder og domstole. Det er en enstrenget model, der både er pragmatisk og fornuftig. Og så er det et meget modigt udspil, der flytter systemet fokus fra forældres ret til børn til børns ret til to forældre, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.
Dommer: Stadig risiko for langtrukne sager
Dommerfuldmægtigforeningen er der dog ikke den samme glæde. Formand Nina Palesa Bonde undrer sig over, at sagerne, som man ved skal afgøres foran en dommer, ikke også skal udredes ved domstolen.
- Helt grundlæggende mener jeg, at dette nye udspil stadig i høj grad giver mulighed for langtrukne sager. Det giver ikke mening, at de komplicerede sager, som man ved vil ende med at blive afgjort af en dommer, ikke kommer for retten med det samme, siger Nina Palesa Bonde.
Dansk Folkepartis socialordfører Karina Nødgaard mener, at det er godt udspil til forhandlinger, og at hun forventer, at der vil blive indgået en bred aftale.
mfa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.