dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Torben Huss, Ritzau Scanpix.

Regeringen vil styrke hjælpen til de mest udsatte borgere

Det skal være lettere at finde rundt i systemet for folk med komplekse problemer, eksempelvis ledighed og et misbrug
8. OKT 2018 7.01

Regeringen vil styrke hjælpen til udsatte borgere med komplekse problemer, fremgår det fremgår af et udspil fra innovationsminister Sophie Løhde (V) og socialminister Mai Mercado (K). 

Med komplekse problemer menes personer, der har problemer, som lapper over flere forskellige områder. Det kan eksempelvis være en borger, der både er arbejdsløs og har et misbrug, og som i tilfælde skal have hjælp på både beskæftigelses- og socialområdet.

- I dag svigter vi den gruppe af vores borgere, som har det allersværest og har allermest brug for hjælp. De møder et hav af personer og regler, og det vil vi ændre, siger innovationsminister Sophie Løhde.

Et af de centrale initiativer i udspillet med titlen 'Sammen med borgeren - en helhedsorienteret indsats' er en ny hovedlov. Hovedloven skal give sagsbehandlere bedre mulighed for at tilbyde en koordineret og sammenhængende hjælp.

- Vi har en gruppe mennesker med komplekse problemer med blandt andet misbrug, hjemløshed og psykisk og fysisk sygdom, som i dag kan fare vild i systemerne, og det skal vi gøre bedre, siger socialminister Mai Mercado i en kommentar. 

Som led i udspillet vil regeringen indgå en aftale med KL om koordinerende sagsbehandlere. Det er ikke sat som et specifikt krav, og det skyldes, at regeringen ikke vil tvinge det ned over hovedet på kommunerne. 

- Det har vi prøvet så mange gange før. Det stærkeste er, hvis vi er mange, der vil det samme, i stedet for en, der står og råber ovre i et hjørne, siger Sophie Løhde.

Hun mener desuden, at der er behov for en kulturforandring i kommunerne, så hver enkelt forvaltning ikke kigger så meget på sin egen økonomi. 

- Man skal være bedre til at se på borgeren ud fra det samlede forløb og investere på tværs af forvaltningerne. Kommunerne har alle økonomiske incitamenter for at gøre op med kassetænkningen i dag. Deres problem er, at vi bremser dem via loven, og derfor ønsker vi en ny hovedlov, siger hun. 

Regeringen vil i samarbejde med KL lave et partnerskab med kommunerne om forberedelse og implementering af reformen. Desuden lægges der op til over de næste fire år at afsætte 120 mio. kr. af satspuljen til støtte af reformen i kommunerne.

Dansk Socialrådgiverforening kalder det 'et vigtigt skridt', men hvis det for alvor skal rykke, er der behov for at tage et opgør med den måde, pengene i dag bliver brugt i det offentlige, siger formand Majbrit Berlau.

- Hver lille forvaltning er i dag ansvarlig for sin egen økonomi og hver kasse sidder og holder på sine penge. I sidste ende taber borgeren hver eneste gang. Man er nødt til at gøre sådan, at borgerne får det, de har brug for, uanset hvilken kasse, der skal betale, siger hun. 

Hos Rådet for Socialt Udsatte er formand Jann Sjursen på samme linje. Han savner, at regeringen går planken ud og kræver én koordinerende sagsbehandler. Regeringen har nævnte en koordinerende sagsbehandler i udspillet, men ikke sat det som et krav. Det skal forhandles med KL.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/regeringen-vil-styrke-hjaelpen-til-de-mest-udsatte-borgere

GDPR