Den sidste større overenskomstaftale for det offentlige er på plads.
Regionernes 136.000 ansatte, fortrinsvis på sundhedsområdet, kan se frem til generelle lønstigninger på 5,39 pct. Det svarer til ca. tre mia. kr.
Lønstigningerne fordeler sig med 1,55 pct. i 2015, 1,50 pct. i 2016 og 2,34 pct. i 2017.
- Vi skal have et attraktivt regionalt arbejdsmarked og samtidig sikre, at vi ikke overhaler lønningerne på det private arbejdsmarked, siger regionernes chefforhandler Anders Kühnau (S).
- Med denne aftale sikrer vi medarbejdernes købekraft, samtidig med at vi bruger borgernes skattekroner mådeholdende og fornuftigt. Det kan jeg kun være tilfreds med, tilføjer han.
Plads til optimisme
Hans modpart, Forhandlingsfællesskabets forhandlingsleder Grete Christensen, er også tilfreds:
- Økonomien er fortsat presset i regionerne, men det er denne gang lykkedes os at få et resultat, som peger fremad, og som giver plads til en vis optimisme, siger hun.
Ud over lønstigningerne afsættes der 11 mio. kr. til en treårig indsats for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, mens fædres nuværende øremærkede forældreorlov udvides med en uge, så faren fremover har syv ugers orlov med løn.
- Det resultat er med til at sikre bedre ligestilling mellem mænd og kvinder, og det er også et vigtigt signal til det øvrige arbejdsmarked om at tage ansvar, siger Grete Christensen, der til daglig er formand for Dansk Sygeplejeråd.
Penge til uddannelse
Aftalen rummer desuden seks mio. kr. til et uddannelsesløft til ufaglærte medarbejdere, ret til mere fravær ved børns hospitalsindlæggelse, en ATP-forhøjelse samt en indsats for at få flere medarbejdere på fuld tid.
Hos FOA er forbundsformand Dennis Kristensen tilfreds. Han glæder sig blandt andet over det øgede fokus på uddannelse.
- Vi er godt tilfredse. Det nye forlig er ikke overraskende, fordi det flugter fuldstændig med forliget forleden på det kommunale område. Men hvad vi er ekstra tilfredse med er, at regionerne nu også bakker op om det store projekt om uddannelse, som vi arbejder med KL om, siger han.
Ritzau
FAKTA
Efter forhandlingsresultatet kan regionernes 136.000 ansatte nu se frem til følgende:
- En generel lønstigning på 5,39 pct.i løbet af de næste tre år.
- Lønstigningerne fordeler sig med 1,55 pct. i 2015, 1,50 pct. i 2016 og 2,34 pct. i 2017.
- Lønstigningerne løber samlet set op i cirka tre mia. kr.
- Der bliver fremover sat yderligere fokus på et godt psykisk arbejdsmiljø.
- Fædres forældreorlov udvides med en uge, så de fremover har syv ugers øremærket orlov med løn.
- Ansatte har fremover ret til yderligere en fem dages betalt fravær ved deres barns hospitalsindlæggelse, så de nu har ret til op imod 10 dages tjenestefrihed med løn.
- Der bliver afsat 11 mio. kr. til en indsats for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø i form af ekspertrådgivning.
- Der er aftalt et projekt om samarbejde i regionerne, der skal skabe fælles viden om rammer, praksis og forventninger til samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere.
- Der bliver indført et privatlønsværn, der sikrer, at lønudviklingen i den regionale sektor kommer i bedre balance med lønudviklingen i den private sektor.
- Der vil fremover være et mål om at skabe mere fuldtidsbeskæftigelse i regionerne.
Kilder: Danske Regioner
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.