Men selv når lokale arbejdsgivere gerne vil ansætte asylansøgere, ender det ofte med ikke at blive til noget, fordi arbejdsgiveren og asylansøgeren må opgive samarbejdet. Det viser en erfaringsopsamling, som Røde Kors har lavet af den asylaftale, der trådte i kraft 2. maj 2013.
- Det overordnede billede er, at de asylansøgere, der kommer i gang med praktik eller lønnet job uden for centrene, er umådeligt glade for det. Derfor er det ærgerligt, at kompliceret administration og langvarige procedurer ofte spænder ben. Regelsættet er fint, men systemet er lidt tungt, siger asylchef i Røde Kors Anne la Cour.
Flere ting gør systemet tungt.
I et tilfælde flyttes en asylansøger til et center i Jylland, selv om han har fået mulighed for et deltidsjob på Sjælland. I andre tilfælde har det været meget svært for asylansøgerne at gennemskue de økonomiske rammer og komplicerede modregningsregler.
For arbejdsgiverne er det et problem, at det kan tage op til syv uger at blive godkendt af Udlændingestyrelsen, og at lønnen til asylansøgeren skal udbetales kontant, efter at arbejdsgiveren har fratrukket skatten.
- Som det er nu, kræver det en ekstra arbejdsindsats og stor vilje af arbejdsgivere at ansætte en asylansøger. Og det er ærgerligt, når det netop er et aktivt arbejdsliv, der kan bane vejen for en god integration, siger Anne la Cour.
I et brev til partiernes integrationsordførere anbefaler Røde Kors en mere smidig sagsgang og bedre information til asylansøgerne om deres muligheder. Ifølge Udlændingestyrelsen er der kun givet 39 tilladelser til beskæftigelse fra maj 2013 til november 2014.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.