
På 10 år er der sket et fald på knap 60 pct i antallet af ledige, der bliver tilbudt revalidering, selv om en rapport fra 2012 viste, at succesraten i forhold til at få folk i beskæftigelse er højere for folk i revalidering end både ansættelser med løntilskud og virksomhedspraktik.
Og den udvikling bekymrer fagforeningen FOA, der har omkring 191.000 medlemmer, der primært er ansat i den offentlige sektor.
- Revalidering er en rigtig god investering på lang sigt på grund af den gode beskæftigelseseffekt. Når kommunerne fravælger ordningen, ender det i sidste ende med at koste mere, fordi folk bliver hængende i systemet, siger Mona Striib, næstformand i FOA.
Masser af tilbud i jobpaletten
Hos KL afviser næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget, at kommunerne nedprioterer revalideringen.
- Revalideringen er der jo, men det er individuelt, hvordan kommunerne bruger den. Det er ikke noget nyt, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om man gør meget eller lidt brug af revalidering, siger Anne Møllegaard Mortensen (DF) til dknyt.
Anne Møllegaard Mortensen vil ikke afvise, at økonomi også er et aspekt i forhold til hvilke beskæftigelsesindsatser, de enkelte kommuner bruger. Netop fordi revalideringen er dyrere end fx løntilskud og virksomhedspraktik.
- Måske er det dyrere at bruge revalideringen, men det kan jo også være nødvendigt. Jeg tror, at faldet også kan hænge sammen med, at kommunerne har overbrugt netop denne metode før i tiden. Nu har vi så fået en jobreform, der indeholder mange muligheder, og siden krisen er kommunerne jo generelt blevet mere økonomisk bevidste. Så selvfølgelig er der en form for kassetænkning i det, siger Anne Møllegaard Mortensen.
Revalidering fortsætter i Aarhus
I landets andenstørste kommune har man ingen planer om droppe revalideringen som et tilbud til ledige.
- Det er kedeligt, hvis kommunerne nedprioriterer revalideringen for at spare, for det er et rigtig godt instrument til at få folk i job. I Aarhus vil vi helt sikkert forsætte med at bruge det som redskab, selv om det er en dyrere løsning, fordi det i sidste ende kan hjælpe til, at borgerne bliver selvforsørgende, siger Hans Halvorsen (S), formand for beskæftigelsesudvalget, til dknyt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.