dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Rigsrevisionen langer ud efter jobcentrene

Kommunerne har mere travlt med at mindske udgifter til sygedagpenge end hjælpe sygemeldte tilbage i job, lyder kritik

Det er ikke ligefrem prangende ord, Rigsrevisionen sætter på kommunernes indsats over for sygemeldte borgere.

I en ny beretning, som netop er afgivet til Folketinget, kritiserer rigsrevisorerne kommunerne for at stræbe mere efter at få en økonomisk gevinst ved at få sygemeldte hurtigt tilbage i job frem for at sikre en varig beskæftigelse.

I bemærkninger til beretningen lyder det, at man på jobcentre ikke har fokuseret nok på, hvordan det er gået den tidligere sygemeldte borger, når personen er kommet i ny beskæftigelse:

'Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende. (...) at styringen i mange kommuners jobcentre ikke har været rettet mod at følge op på, om de sygemeldte kommer i arbejde. Indsatsen har i høj grad været rettet mod forhold, der har økonomisk betydning for kommunen, og i mindre grad mod effekten af beskæftigelsesindsatsen' står der i bemærkningerne.

I 2012 modtog cirka 400.000 danskere sygedagpenge. I de første 30 dage er det arbejdsgiveren, der skal udbetale løn eller sygedagpenge, hvorefter udbetalingen overgår til kommunerne. Her refunderer staten kommunernes omkostninger til sygedagpenge de første fire uger, hvorefter de nedtrappes i etaper. Efter 52 uger står kommunerne selv med regningen. I 2012 betalte staten 5,6 mia. kr. i sygedagpenge, mens der totalt blev udbetalt sygedagpenge for 14,2 mia. kr.

Farlig økonomisk gulerod
Hos FOA er man glad for Rigsrevisionens ord. Fagforbundet har tidligere kritiseret kommunerne for at sende sygemeldte borgere i job eller aktivering, før de har følt sig raske til det - med den konsekvens, at de faldt ud af arbejdsmarkedet igen og/eller, at kommunerne har stoppet udbetalingen af sygedagpenge.

- FOA ser kommuner, der stopper sygedagpengene, hvis den sygemeldte er i stand til at arbejde fx 12 timer om ugen. Også selv om den sygemeldte ikke har et job og heller ikke kan få dagpenge, fordi man ikke kan klare et fuldtidsjob. Der er et hul mellem sygedagpengereglerne og dagpengereglerne, som flere og flere falder i, fordi kommunerne tolker reglerne rigidt og tænker mere på økonomien end på at få de sygemeldte tilbage på arbejdsmarkedet, siger næstformand i FOA, Mona Striib.

Ringe hjælp fra styrelse
Omkring 80 pct. af alle sygemeldte danskere finder tilbage i arbejde inden for otte uger, og ifølge den nuværende sygedagpengelov er det også meningen, at borgere skal hurtigst muligt tilbage i job.

Undersøgelser viser, at tidlig indsats hos sygemeldte også fremmer mulighederne for, at de forblive tilbage i job. Rigsrevisorernes kritik er derfor også møntet på indsatsen over for langstidssygemeldte. Og her løfter revisorerne pegefingeren over for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering:

'Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende (...), at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet ikke i tilstrækkelig grad har understøttet jobcentrenes indsats, fx ved at tilvejebringe nok viden om, hvordan jobcentrenes indsatser virker i forhold til at få de sygemeldte i arbejde igen.

I december 2013 vedtog et flertal i Folketinget en reform af sygedagpengesystemet, der bl.a. skal styrke samarbejdet mellem den sygemeldte, jobcentret, arbejdsgiveren og sundhedsvæsenet. Reformen træder i kraft 1. juli i år, men selve lovforslaget er endnu ikke endeligt vedtaget.

hns

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/rigsrevisionen-langer-ud-efter-jobcentrene

GDPR