

SKANDERBORG: Kriminaliteten i boligområdet Højvangen i Skanderborg er faldet markant, og det er årsagen til, at området nu ikke længere er på Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets liste over særligt udsatte boligområder, oplyser kommunen.
Den nye liste for særligt udsatte områder - den såkaldte ghettoliste - blev offentliggjort tidligere på ugen, og det er uden Højvangen, som ellers har været med siden 2013.
- Listen bekræfter det, vi gennem længere tid har mærket, nemlig at Højvangen er inde i en meget positiv udvikling. Derfor er jeg også glad på beboernes, boligforeningernes og kommunens vegne. Timingen kan ikke være bedre, nu hvor det første store renoveringsprojekt er i fuld gang. De gamle blokke vil indenfor de næste år fremstå som helt nye og moderne rammer omkring livet i området. Og tager vi det lange lys på vil helhedsplanen for Campus Skanderborg være med til at gøre området endnu mere attraktivt, siger borgmester Jørgen Gaarde (S).
Årsagen til, at Højvangen nu kommer af den såkaldte ghettoliste, er et stort fald i kriminaliteten i området. Tal fra 2011 til 2014 viser, at antallet af det, man kalder problematiske unge, er faldet markant. I gruppen af unge, som tidligere har lavet gentagende eller personfarlig kriminalitet, er flere nu helt ude af kriminalitet. I gruppen af unge, som har vakt bekymring, er mange nu er inde i en positiv udvikling, hvor de har fået andre interesser fx klub, arbejde, skole eller andet.
Omfanget af hærværk er også faldet, så der næsten ikke forekommer hærværk i området i dag.
Bedre koordination
Boligselskab, politi og kommune er blevet meget bedre til at løse udfordringerne i fællesskab. Blandt andet er der etableret en lokalstation i området, så politiet er blevet mere synlige.
Også det såkaldte Projekt Hotspot, som nu er afsluttet, har været en vigtig del af indsatsen.
Her har syv medarbejdere været delvist frikøbt til gadeplansarbejde, og der er brugt kræfter på at styrke, samle og koordinere indsatsen i området.
- Vi har gjort meget ud af at trække på de mange ressourcer og gode folk, der allerede er i området og fået dem til at arbejde sammen mod et fælles mål. Vi har inddraget skole, daginstitutioner, jobcenter og ungdomsuddannelser, bydelsmødrene og fædrene for at få dem til at arbejde for et fælles mål - et tryggere og bedre Højvangen, fortæller Kristian Kilt, SSP Koordinator og tidligere hotspotchef i Højvangen.
Udover Projekt Hotspot er en lang række initiativer under Projekt Højvangen også med til at skubbe området i den rigtige retning via borgerinddragende og engagerende aktiviteter.
I dag er højskole, spiseklubber, værksteder, sommerfester, fælles aktiviteter, beboerblad, bydelsmødre og meget andet med til at styrke fællesskabet og skabe en positiv stemning i området.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.