dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox

Samtaler og vejledning i jobsøgning betaler sig

Mens aktivering og efteruddannelse sjældent er en god forretning for statskassen, lader vejledning i jobsøgning til at tjene sig hjem
15. MAJ 2013 9.15

Regeringens strategi til, hvordan de op mod 30.000 udfaldstruede skal komme i arbejde, fokuserer i vid udstrækning på efteruddannelse og aktivering. Men netop disse tiltag er sjældent samfundsøkonomisk profitable. Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden.

'Overordnet set er effekten af de sidste mia. kr. brugt på næsten alle typer af programmer så lille, at de ekstra beskæftigede skal tjene pænt over 1 mio. kr. om året pr. person, før det løber rundt samfundsøkonomisk. Og så har staten isoleret set stadig udgifter', fremgår det af rapporten.

En undtagelse er imidlertid samtaler og jobsøgningsassistance.
'Her er der omvendt programmer, som løber samfundsøkonomisk rundt ved årslønninger til de ekstra beskæftigede på noget under 200.000 kr., hvis vel at mærke programmerne ikke udbredes til for stor en del af de ledige', lyder konklusionen i rapporten.

Undersøgelsen viser også, at den nuværende arbejdsmarkedspolitik mest virkningsfulde effekt er, at ledige bliver motiverede for at komme i arbejde for at undgå jobcenterets tilbud:
'Det er først og fremmest motivationseffekten, som leverer effekten, dvs. den effekt, som får de ledige til selv at finde noget, inden de bliver tvunget i aktivering.'

Senere på året kommer Beskæftigelsesrådet, der har tidligere minister Carsten Koch (S) som formand, med sit svar på, hvilke redskaber i den aktive jobindsats, der er mest effektive til at få ledige i arbejde.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/samtaler-og-vejledning-i-jobsoegning-betaler-sig

GDPR