dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Sareen vil undersøge forældrebetaling

I Aarhus er det 72 pct. af forældrene, der skal betale for at have deres handicappede børn anbragt, i Horsens er det kun 22 pct. Den forskel vil socialministeren nu have undersøgt

AARHUS: I går kunne dknyt fortælle om Dorte Bagge, der er mor til en multihandicappet datter, som er anbragt på specialinstitutionen Birkebakken i Aarhus. Dorte Bagge skal fra 1. februar betale 3.400 kr. om måneden for opholdet, og samtidig mister hun børnefamilieydelsen og tilskuddet til datterens handicapbil.

Dorte Bagge er dermed en del af de 72 pct. i kommunen, der skal betale for deres handicappede barns ophold, fordi det vurderes, at hendes datter ikke har udsigt til at udvikle sig, men er anbragt på døgninstitutionen ud fra et behov for pleje. I nabokommunen Horsens er det kun 22 pct. af forældrene, der får en regning for anbringelser.

Sektionsleder i Horsens Kommune Tanja Nyborg har ingen forklaring på forskellen mellem kommunerne, for der er ikke så meget at være i tvivl om.

- Det er os, der vurderer, men vores vurderinger ligger på linje med den principafgørelse, som Ankestyrelsen har udsendt, hvor der er konkrete eksempler på, hvornår man kan blive fritaget eller ikke. Det læner vi os op ad, siger hun til DR Østjylland.

Minister vil undersøge forskelle
Den store forskel i kommunernes vurdering af, hvornår et barn har 'udsigt til udvikling af ikke ubetydeligt omfang' og hvordan et barn blot har behov for pleje, får nu socialministeren til at gå ind i sagen.

- Vi kan ihvert fald se, at der er rigtig stor forskel på de enkelte kommuner, og det synes jeg, er rigtig besynderligt. Derfor vil jeg også bede Ankestyrelsen kigge på kommunernes praksis, siger Manu Sareen (R) til DR Nyheder.

Fra KL lyder det, at man holder øje med udviklingen på området og er klar til at rette ind, hvis der sker ændringer.

- Kommunerne følger gældende lovgivning, og kommer der nye principafgørelser vedr. lovfortolkning mv., ændrer kommunerne naturligvis praksis herefter. Man skal dog have for øje, at sådanne praksisændringer ikke gøres med et snuptag. Hvis borgerne er uenige i en afgørelse fra kommunen, er der naturligvis mulighed for at klage over kommunens afgørelse, skriver Anne Møllegaard Mortensen (DF), næstformand i KL's Social- og Sundhedsudvalg i en skriftlig kommentar til dknyt.

Klager til Ankestyrelsen
Og der kan meget vel være en ændret praksis på vej. 18 forældre fra Aarhus Kommune, ramt af brugerbetalingen, har nemlig anket kommunens afgørelse til Ankestyrelsen. De har fået hjælp til at skrive anken af Viggo Jonansen, der ud over at være tidligere medlem af Aarhus Byråd for EL, er cand. scient. pol og tidligere lektor ved Den sociale Højskole. Det skriver Aarhus Stiftstidende.

Viggo Jonasen forventer, at Ankestyrelsen enten vil underkende kommunens afgørelse eller sende den tilbage til genvurdering.

- Det er stort set enslydende i afgørelserne, at der står, at der ikke foregår behandling af barnet. Men i handlingsplanen for det konkrete barn står der, at det er blevet anbragt for at få den behandling, der passer til barnets handicap, siger han.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/sareen-vil-undersoege-foraeldrebetaling

GDPR