Op til 26 måneder må voksne, der er blevet udsat for seksuelle overgreb som børn, vente på at få behandling. Det skriver Avisen Kommunen på baggrund af nye tal fra Sundhedsstyrelsen, som socialminister Manu Sareen (R) har oplyst til Folketingets socialudvalg.
Center for Seksuelt Misbrugte i Region Syddanmark har ventetider på over to år og kan slet ikke følge med behovet for psykologisk hjælp, erkender stedets daglige leder, psykolog Lone Westphal Eriksen.
- Vi har hele tiden haft større efterspørgsel, end vi har kunnet håndtere, og en venteliste på to år er uacceptabel og uholdbar, siger hun til Kommunen.
I de øvrige to regionale centre er ventetiden seks til otte måneder, men selv det er for længe at vente på behandling, vurderer Annalise Rust, der er psykolog og forsker ved Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb.
- Uanset hvor længe det er siden, et overgreb er sket, så er det akut, når man tager initiativ til at søge behandling. Det er rigtig uheldigt, hvis der går mere end en måned, før man sætter en behandling i gang, siger Annalise Rust til Kommunen.
Lange ventetider gør stor skade
Hos Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb, Spor, er man frustreret over de lange ventetider. Formand Helle Borrowman understreger, at den situation man står i, når man som offer for seksuelle overgreb endelig beder om hjælp, er meget sårbar. Derfor risikerer de lange ventetider at gøre stor skade.
- Tilliden til verden er allerede gået i stykker, og det giver ikke yderliger tillid til omgivelserne at blive sat på en venteliste i flere år, siger Helle Borrowman.
Efterspørgslen efter behandling har overalt oversteget kapaciteten, erkender socialminister Manu Sareen, der kalder det beklageligt med de lange ventelister.
- Det tyder helt klart på, at der er behov for at gøre mere, og jeg er åben for at drøfte fremtiden for de regionale senfølgecentre i satspuljeforhandlingerne, siger Manu Sareen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.