dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Holger Schou Rasmussen. (Foto: Carsten Bundgaard, Polfoto)

Selvfølgelig kan statsjob flyttes til provinsen - dér kommer de jo fra

DEBAT By og land har brug for hinanden. Det er ikke enten-eller, men både-og, skriver Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S)
13. AUG 2015 13.23

LOLLAND: Lige så vel som en styrelse eller et nævn kan ligge i København eller Aarhus, lige så vel kan den ligge på Lolland, på Bornholm eller Mors. Danmark er et lille land, hvor du kan pendle fra København til Lolland på halvanden time, og hvor centraliseringen af arbejdspladser i de store byer de sidste mange år har udgjort en gigantisk udligning fra provinsen til København.

Derfor giver det heller ikke mening, når økonomer, forskere og andre eksperter går ud og ensidigt advarer imod udflytning af statslige arbejdspladser fra de store byer. Senest i dag hos Danmarks Radio, hvor der advares imod, at det er dyrt, at der ikke kan skaffes personale, og at udflytning ikke har nævneværdig betydning for de områder, hvor arbejdspladserne flyttes til.

Lige langt
Jeg bliver lidt træt af at høre på de ensidige advarsler om alt det, der kan gå galt, hvis vi udflytter arbejdspladser til provinsen. Vi så det i vismandsrapporten tidligere på året, og vi ser det i dag, hvor der åbenbart ikke er grænser for, hvor dyrt det kan blive, hvor lidt personale der vil arbejde udenfor Valby Bakke, og hvor lille effekten vil være.

Ja, det koster selvfølgelig at flytte en styrelse her og nu, men i dag er der med placeringen af alle arbejdspladser i København tale om en massiv udligning fra land til by - hvorfor kan kagen ikke skæres mere ligeligt? Det taler forskerne ikke om. Nej, dét er ikke besværligt at pendle fra København til Maribo - mange tager turen den anden vej. Og ja, du ser måske ikke en effekt i morgen, men det er jo også langtidseffekten, som er vigtig.

Jeg tager meget gerne en nuanceret debat, for selvfølgelig skal vi ikke udflytte - eller 'hjemtage' som jeg kalder det - med bind for øjnene. Vi skal være skarpe på ulemper, men også fordelene. Det savner jeg i dag, og hvor har alle eksperterne været, mens vi de sidste 10 år har lukket og slukket de statslige arbejdspladser i provinsen? Hvor er analyserne af, hvilken betydning det har for provinsen, for tilstrømningen fra land til by, for Danmarks sammenhængskraft?

Der hørte man ikke det samme kor af dommedagsprofeter. Helt grundlæggende så mangler vi i Danmark, at der bliver set grundigt på årsagerne til, konsekvenserne af og alternativerne til den vandring fra land til by, som vi oplever i disse år. For uden den viden bliver det desværre bare til luftige udmeldinger, som dem vi har set i dag.

Balance er et nøgleord
Når der snakkes om urbaniseringen i Danmark, og risikoen for at landet knækker over i de store byer på den ene side og landdistrikterne på den anden, så ses spørgsmålet ofte i et øst-vest perspektiv, og det er forkert. For intet sted er fordelingen af statslige arbejdspladser så skæv som i Østdanmark, hvor næsten alle kommuner i Region Sjælland har oplevet et stort tab af arbejdspladser og befolkningstilbagegang. Det gælder regionen i almindelighed, men Lolland-Falster i særdeleshed, hvor man i særlig grad er underforsynet med statslige arbejdspladser, regionale institutioner og uddannelsesinstitutioner. Men 'balance' er nøgleordet,

Set fra rådhuset i Lolland Kommune handler det ikke om, at alle statslige arbejdspladser nu skal flyttes ud af de store byer, efter de det sidste årti er flyttet ind. Ligesom jeg gerne vil have at debatten er nuanceret, så handler det om, at udviklingen i Danmark skal være balanceret. Vi kan se, at Danmark de seneste år er et af de lande i EU, som har oplevet den mest massive udflytning fra land til by, og det vinder ingen ved - hverken land eller by.

Fremfor at bryde ned, er vi derfor i stedet nødt til at se på, hvordan vi kan binde landet sammen igen, og i den forbindelse er udflytning af arbejdspladser et godt værktøj af flere. By og land har brug for hinanden. Det er ikke enten-eller, men både-og.

Borgmester i Lolland Komune, Holger Schou Rasmussen (S)

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/selvfoelgelig-kan-statsjob-flyttes-til-provinsen-dr-kommer-de-jo-fra

GDPR