dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

SFI har fundet målepunkter til at vurdere arbejdsparathed

Oplysninger om jobsøgning, alkoholmisbrug og psykisk sygdom kan forudsige, om ledige vil komme tættere på arbejdsmarkedet
25. OKT 2012 10.11

KØBENHAVN:  Kontanthjælpsmodtagere, som drikker over 21 genstande om ugen, er markant mindre tilbøjelige til at komme til at tjene deres egne penge, end ledige der drikker under 10 genstande om ugen. Det viser undersøgelse fra SFI.

SFI-rapporten Arbejdsmarkedsparathed og selvforsørgelse beskriver et pilotprojekt, som peger på flere mulige målepunkter: Kontanthjælpsmodtageres helbred, arbejdsevne, jobsøgning og eventuelle alkoholmisbrug kan alle bruges til at måle arbejdsmarkedsparathed. Målene kan sige noget om, i hvilken retning kontanthjælpsmodtageren bevæger sig, for der er en klar sammenhæng mellem disse mål og graden af selvforsørgelse.

Men der skal arbejdes mere, inden målene evt. kan bruges i praksis, vurderer SFI-forsker Henning Bjerregård Bach, der har lavet undersøgelsen:
- Pilotprojektet bygger på de lediges egne vurderinger. Der er behov for at få indkredset nogle flere dimensioner af fx psykisk helbred end blot de lediges egne vurderinger, så man får et mere nuanceret måleredskab, siger han.

bi

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/sfi-har-fundet-maalepunkter-til-at-vurdere-arbejdsparathed

GDPR