dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Thomas Lekfeldt, Polfoto

Sikkerheden halter på københavnske byggepladser

Siden 2015 har Arbejdstilsynet udstedt 42 strakspåbud til byggepladser i hovedstaden. I flere tilfælde skyldes påbuddene, at medarbejdernes arbejder på usikre stilladser og i udgravninger, der kan styrte sammen

KØBENHAVN: Det kniber med sikkerheden for arbejdere, der bygger nye veje og togforbindelser i hovedstadsområdet. Det viser en aktindsigt, som DR København har fået i 22 tilsyn, som Arbejdstilsynet har lavet på byggepladserne i 2015 og i de først tre måneder af 2016.

På de 22 besøg har arbejdstilsynet uddelt 42 strakspåbud, som bliver givet, hvis der er alvorlige arbejdsmiljøproblemer, der skal løses hurtigst muligt.

Fire gange fandt man sikkerhedsbrister, der var så alvorlige, at arbejdet måtte stoppes med det samme. Tre steder var situationen så kritisk, at byggefirmaet blev pålagt at hyre ekstern konsulentbistand til at få styr på sikkerheden, skriver DR P4 København.

Problemerne går især på, at medarbejderne står på usikre stilladser og arbejder i udgravninger, hvor der er fare for, at de styrter sammen.

Frygter at miste jobbet
Medarbejderne er flere steder presset af, at de kan miste deres arbejde, hvis de kræver mere sikkerhed, lyder det fra fagforeningen 3F.

- Mottoet er, at man skal gøre, hvad der bliver sagt. Det er kæft, trit og retning, så hvis arbejdsgiveren siger: Nu gør du sådan, så stiller man ikke krav om noget, siger arbejdsmiljøansvarlig i 3F's byggegruppe, Flemming Hansen til DR København.

For at man kan komme de mange strakspåbud til livs, skal arbejdsgiverne til at tage deres ansvar alvorligt, lyder det fra 3F.

-De skal overholde de regler, der er. De skal sørge for, at det udstyr, der er brug for, er til stede. Og de skal planlægge byggeriet, så det kan foregå forsvarligt både for medarbejdernes sikkerhed og sundhed. Hvis det led kørte, så ville der ikke komme alle de her reaktioner, siger Flemming Hansen.

Brancheorganisation kender til problemet
I Dansk Byggeri, som er brancheorganisation for blandt andet byggeselskaberne, erkender man, at jagten på overskud, nogle steder kan betyde at selskaberne går på kompromis med sikkerheden. Men sådan skal det ikke være, lyder det.

- Man skal ikke sætte sikkerheden over styr, for at sikre økonomien. Det er vigtigt at selskaberne passer på med de hurtige løsninger, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri. Hun mener, at der allerede gøres en del for at få virksomhederne til at forbedre sikkerheden.

- Vi har en arbejdsmiljøbus, der kører ud til byggepladser, vi arrangerer gå-hjem-møder om sikkerhed på arbejdspladsen. Vi forsøger, at fortælle virksomhederne, at det økonomisk er en fordel, at sikre medarbejdernes sikkerhed på byggepladserne, siger Mette Møller Nielsen.

dc

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/sikkerheden-halter-paa-koebenhavnske-byggepladser

GDPR