dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Gorm Branderup, Polfoto)

Sjællandske botilbud i tvivl om reglerne når de bruger magt

Socialtilsyn Øst konstaterer efter sit første år, at ikke alle botilbud for børn og unge har indrapporteret - og forholdt sig til - deres brug af magtanvendelser som de skal
10. SEP 2015 12.00

SJÆLLAND: De sjællandske botilbud for børn og unge arbejder med, hvornår det er i orden at bruge magt over for et barn eller en ung - og hvornår det ikke er. Flere botilbud er i tvivl om reglerne.

Ifølge Socialtilsyn Øst, der dækker kommunerne i Region Sjælland på nær Holbæk Kommune, er mere end halvdelen af botilbuddene - og dermed langt fra alle - gode til at beskrive og følge op på de magtanvendelser på børne- og ungeområdet, der har været i 2014 - både dem, der åbenbart falder inden for loven, og dem, der måske er i en gråzone.

I årsrapporten for 2014 beskriver tilsynet, hvordan det i tilsynets første år er gået med at registrere og følge op på magtanvendelser - og det i sig selv er en nyskabelse. Hidtil har de enkelte bosteder blot skullet indrapportere til den lokale kommune, men nu altså også til de nye sociale myndigheder, som på den måde kan få et overblik over et kompliceret område.

Socialtilsynet beskriver selv, hvor vanskeligt det kan være at vurdere, om der er tale om lovlig eller ulovlig magtanvendelse, men vurderer indledende, at alle tilbud både på børne - og ungeområdet og voksenområdet har kendskab til reglerne - men at der kan være tvivl om gråzoneområderne.

Skal det  fx indberettes, hvis et barn er blevet hevet i armen for at forhindre en påkørsel ved passage af en befærdet vej?

Misforståelser
Tilsynet beskriver, hvordan gråzoneområderne øger risikoen for, at det ikke er alle magtanvendelser , der bliver indberettet, men forsikrer samtidig, at tilbuddene kontinuerligt vejledt i, at alle magtanvendelser skal indberettes.

Det er ikke alle tilbud, der har haft styre på, at magtanvendelserne også skal sendes til socialtilsynet, fremgår det af rapporten. Nogle tilbud har af kommunerne fået oplyst, at det skulle være beliggenhedskommunen, der skal sende magtanvendelsesindberetningerne til socialtilsynene. Men det er det altså ikke.

Tilsynskonsulenterne har brugt meget tid på at vejlede i hvornår, der er tale om en magtanvendelse , og hvordan proceduren er for indberetning. Overordnet set vurderer Socialtilsyn Øst, at der er kommet det antal indberetninger, der kan forventes, set ud fra at det er år ét, og at det er nyt, at socialtilsynene også skal have dem.

Case:
Pige på 15 år, bor på et opholdssted sammen med syv andre unge i alderen 7-18 år. Hun er sur over at aftensmaden ikke er færdig til tiden. Pædagogen ved at hun har svært ved at udsætte sine behov og ved at hun kan have impulsgennembrud, der kan være voldsomme. Pædagogen forsøger at lave en aftale om, at hun kan spille computer, hvis hun kan klarer at aftensmaden udsættes. Episoden ender med en magtanvendelse, fordi hun ikke kan udsætte sine behov og ikke er i stand til at lave en aftale. Hun reagerer ved at begynde med at kaste med tingene omkring sig og råber og skriger af pædagogen, der vælger at fastholde hende, til hun igen er faldet til ro.

Case:
Dreng på 13 år,
bor på et opholdsst ed med fire andre unge i alderen 12-18 år. Han gik på værelset kl. 22. Kom et øjeblik efter ud fra værelset og da pædagogerne bad ham om at gå på værelset igen, nægtede han. Efter kraftige opfordringer, nægtede han stadig , hvorfor to pædagoger tog i hans arme og førte ham ned til hans værelse. Modvilligt gik han ind på værelset og smækkede døren. Da pædagogerne var ved at forlade gangen, kom der et krus flyvende – heldigvis blev ingen ramt.

Reglerne i bekendtgørelse om magtanvendelse over for børn og unge anbragt uden for hjemmet beskriver i hvilke situationer, der undtagelsesvis må anvendes magt, og skal beskytte børn og unge på døgninstitutioner og opholdssteder mod overgreb og magtudøvelse.

Reglerne beskriver også, hvilke former for magt , der ikke er tilladt såsom legemlig afstraffelse, fiksering eller ydmygende, hånende eller anden nedværdigende behandling. Enhver form for magtanvendelse skal registreres og indberettes af opholdsstedet eller døgninstitutionen til barnets / den unges opholdskommune samt til det socialtilsyn, der fører tilsyn med stedet. Det gælder både, når der anvendes tilladt magt og ikke-tilladt magt .

Se hvilke kommuner, de fem socialtilsyn fører tilsyn med

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/sjaellandske-botilbud-i-tvivl-om-reglerne-naar-de-bruger-magt

GDPR