dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Social inklusion skal gavne grøn omstilling

Fem kommuner er involveret i projekter, der skal få borgere på kanten af arbejdsmarkedet i job til gavn for den grønne omstilling. Erhvervsfremmestyrelsen støtter projekterne i bl.a. Sønderjylland og Holbæk.

Inklusionsprojekter i landet skal med midler fra Danmarks Erhvervsfremmestyrelse hjælpe borgere på kanten af arbejdsmarkedet i job og dermed skubbe til lokale virksomheders grønne omstilling. Inklusionsprojekterne får to tredjedele af de i alt 124,6 mio. kr. oplyser styrelsen. I to af projekterne er kommuner direkte involveret.

Det ene "Social inklusion i sønderjyske virksomhederes grønne omstilling" har Aabenraa Kommune som tovholder for de fire sønderjyske kommuner Sønderborg, Haderslev, Tønder og Aabenraa. Her har styrelsen givet tilsagn om lidt over 12,6 mio. kr. til at afhjælpe efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling.

I forløbet skal borgere på kanten af arbejdsmarkedet ind og bidrage med opgaver, der ikke kræver specialistkompetencer, men som forhåbentlig giver dem fodfæste i job med langtidsholdbart sigte, som det hedder i projektbeskrivelsen. 

- Den grønne omstilling åbner spændende jobmuligheder for borgere på kanten af arbejdsmarkedet. I projektet forventer vi at kunne matche 400 borgere med virksomheders konkrete behov for grøn opgaveløsning. Når vi er færdige med indslusningen, forventer vi, at 200 borgere er kommet i fast arbejde og har opgaver relateret til den grønne omstilling, siger formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Dorrit Knudsen (S).

Inklusion og uddannelse

Det andet projekt, hvor en kommune er direkte involoveret, er i Holbæk, hvor styrelsen har givet tilsagn om lidt over 22 mio. kr. til projekt "Mod job og uddannelse", vil gennem en håndholdt indsats hjælpe ledige ud i de lokale virksomheder. Udover støtten til de ledige i form af opkvalificering og kompetenceopbygning, vil fokus også være rettet mod virksomhederne, så de gøres klar til at modtage og rumme dem. Projektet har kun fokus på borgere, der vil kunne inkluderes på arbejdsmarkedet eller på et uddannelsessted inden for kort tid.

To tredjedele af støtten, op til 85,4 mio. kr., går til i alt fem inklusionsprojekter, fx et forløb for jobcenter-medarbejdere, virksomheder og eksterne konsulenter under Business Region Fyn.

Samtidig støttes fire uddannelsesprojekter med op til 39,2 mio. kr. fx til forløb på professionshøjskoler og til videreuddannelse i forbindelse med Forberedende Grunduddannelsesforløb. Projekterne er medfinansieret af Socialfonden Plus og decentrale erhvervsfremmemidler.

Fakta:

I marts 2022 åbnede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse to ansøgningsrunder med op til i alt 250 mio. kr. Målet er at hjælpe virksomhederne på to områder: Dels de akutte rekrutteringsudfordringer og dels de langsigtede, strukturelle kompetenceudfordringer, som den grønne omstilling medfører.

  • Kompetencer til den grønne omstilling i små og mellemstore virksomheder: To store projekter støttes med i alt op til 119,4 mio. kr. Projekterne skal hjælpe virksomhederne med kompetenceudvikling af ledelse og medarbejdere og med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra Danmark og udlandet.
  • En arbejdsstyrke til den grønne omstilling i små og mellemstore virksomheder: I alt ni projekter støttes med op til 124,6 mio. kr. 4 projekter støttes med op til 39,2 mio. kr. til indsatser inden for formel uddannelse, og 5 projekter støttes med op til 85,4 mio. kr. til indsatser inden for social inklusion.

Kilde: Danmarks Erhvervsfremmestyrelse

Se de støttede projekter her.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.