dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Socialminister kalder dokumentar hjerteskærende og indkalder til møde
Dokumentaren på TV2 viser, hvordan beboere på to bosteder udsættes for omsorgssvigt.
Foto: TV2

Socialminister kalder dokumentar hjerteskærende og indkalder til møde

Tv-dokumentar har ført til fyringer, opsigelse og politianmeldelse på bosted ved Haderslev.

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) reagerer nu på en TV 2-dokumentar med optagelser fra to bosteder for personer med handicap.

Dokumentaren "Operation X - Nødråb fra natten" beskriver blandt andet en multihandicappet ung mand, der om natten har grædt og forgæves råbt på hjælp i en time og 14 minutter.

Ministeren skriver på det sociale medie X, at der er tale om "forfærdelige, hjerteskærende historier". "Mangel på ledelse, forråelse, mangel på oplæring og uddannelse, og et menneskesyn, der er helt galt," skriver ministeren.

Læs også: Dokumentar: Mand på bosted kaldte forgæves på hjælp i 74 minutter

Eksperter karakteriserer over for TV2 episoderne som eksempler på omsorgssvigt, voldsomme overgreb og psykisk vold.

Pernille Rosenkrantz-Theil skriver på X, at hun på baggrund af dokumentaren har bedt parterne på handicapområdet om at mødes, så "vi i fællesskab kan få ændret fundamentalt på handicapområdet".

Parterne, der skal mødes med ministeren, er blandt andet KL, Danske Regioner, FOA og Socialpædagogerne. Det fremgår ikke, hvornår mødet afholdes.

Konsekvenser i Haderslev

Optagelsen med den unge mand, der forgæves råber på hjælp, stammer fra bostedet Odinsgård i Vojens i Haderslev Kommune. Den pågældende nattevagt blev opsagt og hjemsendt i juli dagen efter, at der var opstået en begrundet mistanke i sagen, fremgår det ifølge JydskeVestkysten af en advokatredegørelse fra Norrbom Vinding.  

Advokatredegørelsen, som er bestilt af kommunen, fastslår ifølge avisen, at nattevagten med sikkerhed begik omsorgssvigt i to tilfælde. Den daværende leder af bostedet sygemeldte sig ifølge avisen i juni og sagde efterfølgende op. Den konstituerede bostedsleder, Brian Dahl, oplyser, at der siden er indført en ny form for dokumentation i det pågældende hus.

Den unge mands mor er ikke tilfreds med en undskyldning, hun har fået, og har tirsdag meldt Odinsgård til politiet.

Kommunen oplyser i et skriftligt svar til Ritzau, at man er "bekendt med, at der er en politianmeldelse på vej".

- Vi stiller os naturligvis til rådighed for politiets efterforskning i sagen, skriver direktør for social- og sundhedsområdet Rolf Dalsgaard Johansen.

Ifølge JydskeVestkysten viser en aktindsigt, at kommunen så sent som i august har fået to anmeldelser om rå tone og omsorgssvigt i et andet hus på bostedet, hvilket har ført til afskedigelse af endnu en medarbejder. I september besluttede social- og handicapudvalget at afvikle Odinsgård og opbygge et nyt bosted med nye værdier på samme matrikel.

/ritzau/ak

 

11.23: Opdateret med kommentar fra Haderslev Kommune

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.