Mange socialpædagoger mener, at offentligheden skal kende til eventuelle kritisable forhold på deres arbejdspladser, men af frygt for at miste jobbet holder de kritikken for sig selv. Det viser en undersøgelse fra Socialpædagogernes Landsforbund, hvor 1386 ud af forbundets omkring 36.000 medlemmer har svaret på et spørgeskema.
I undersøgelsen siger 29 pct., at de inden for de seneste tre år har oplevet så kritisable forhold på deres arbejdsplads, at forholdene burde være offentlig kendt. Men ud af det antal har tre ud af fem tiet om kritikken, da de er bange for, at konsekvensen vil blive, at de bliver fyret.
Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, er bekymret over tendensen:
- Vores medlemmer fortæller os, at de er bange for at ytre sig offentligt om forhold på deres arbejde, fordi de frygter for deres jobsikkerhed. Det er dybt bekymrende og kan i værste instans være et demokratisk problem, siger han i en kommentar.
Benny Andersen mener, at socialpædagogernes frygt i sidste ende vil gå ud over deres arbejde, og dermed bliver servicen til den enkelte borger devalueret.
Fagligheden udfordres
- Den særlige udfordring for vores medlemmer er jo, at de ofte ikke kun taler deres egen sag, men i høj grad også taler borgernes sag. Og det kan jo ikke være rigtigt, at de skal afholde sig fra det af angst for deres job. Det udhuler fagligheden og arbejdsglæden, siger Benny Andersen.
I undersøgelsen angiver 15 pct. af medlemmerne, at de anonymt kan give oplysninger om kritisable forhold gennem en whistleblower-ordning. Det kan være vejen frem, mener Benny Andersen.
- I den bedste af alle verdener var det naturligvis slet ikke nødvendigt med en whistleblower-ordning. Men vi synes, det er vigtigt, at vi sammen skaber et arbejdsklima, hvor der er åbenhed og tillid, og det er acceptabelt at påpege forhold, der er forkerte, siger han.
Socialpædagogernes 36.000 medlemmer arbejder dagligt med børn, unge og voksne med sociale problemer eller funktionsnedsættelser.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.