
AARHUS: Debatten om forældrebetalinger til handicappede børn i Aarhus er ikke slut endnu. I aftes besluttede et enigt byråd at give opsættende virkning til de omkring 25 forældre, der har klaget over kommunens betalingskrav til Ankestyrelsen.
Forældrene er utilfredse med, at de skal betale op 4.300 kr. om måneden, hvis deres børn er på døgninstitution eller i familiepleje.
For to uger siden var sagen oppe at vende i byrådet under stor debat, hvor flere byrådspolitikere foreslog civil ulydighed ved at gå imod Ankestyrelsens afgørelser, som tidligere beskrevet i dknyt.
Ordstriden med Ankestyrelsen kom sig af, om kommunen skal give opsættende virkning til de forældre, der har klaget. Det skal man ikke, men det kan man godt. Og den konklusion kom socialrådmand Thomas Medom (SF) også frem til dagen efter sidste byrådsmøde. Få dage senere blev det til, at betalingen kunne sættes i bero - det vil sige, at taxameteret tæller, mens klagesagerne bliver behandlet.
Intet hoved på blokken
- Jeg skal ikke lægge hovedet på blokken eller være alt for firkantet, lød det i aftes fra Thomas Medom som kommentar til det forslag fra V, K, DF og EL der ville have byrådet til at give betalingskravet opsættende virkning for alle de berørte forældre.
- Den opsættende virkning bør gælde alle de forældre, som ikke er blevet oplyst om betalingen i forbindelse med anbringelsen. Det her har stor betydning for den enkeltes økonomi, men kun en lille betydening for kommunens økonomi, derfor bør vi imødekomme forældrene, lød det fra Enhedslistens Jette Jensen.
- Det her handler om mere end bare forældrebetaling, men om hvordan vi behandler de svageste. Kommunen står med en skamplet med den her sag. Vi kan ikke svigte de to tredjedele af forældre, der ikke har klaget og som måske ikke har ressourcerne og overskuddet til det, derfor skal alle have opsættende virkning, sagde Venstres medlem af socialudvalget, Christian Budde.
Men det forslag kunne hverken S, SF eller R støtte op om.
Thomas Medom fortalte, at han har bedt sin forvaltning indhente oplysninger om praksis i fem andre større byer, og det svar, han har fået tilbage er, at de er på vej i samme retning som Aarhus med mere forældrebetaling, selvom kommunen pt ligger meget højt med en forældrebetaling på 72 pct. af alle anbragte handicappede børn.
Endnu en tur i byrådet
Der kunne ikke samles et flertal fra forslaget fra V, K, DF og EL, men det blev besluttet at give opsættende virkning for dem, der har klaget og resten af sagerne sættes i bero.
Derudover blev sagen sendt til magistraten, som skal se nærmere på spørgsmålet om opsættende virkning for alle - og samtidig også se på, om der er mulighed for at lempe praksis i Aarhus.
- Det er en kompliceret sag, og forældrene har krav på vished. Derfor må vi også lægge pres på Ankestyrelsen for at få en hurtig sagsbehandling. I næste uge på magistratsmøde bliver det afklaret, hvad mulighederne er på den lange bane og så undgår vi ikke endnu en behandling i byrådet, fordi det har økonomiske konsekvenser, lød konklusionen fra borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.