dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Sundhedsstyrelsen sætter fokus på socialt samvær blandt ældre og støtter 14 projekter i 13 kommuner med 30 mio. kr.
Tue Hoe, Polfoto

Socialt samvær styrker ældres mentale helbred

Nyt studie fra Sundhedsstyrelsen viser, at sociale aktiviteter får ældres trivsel til at stige. Styrelsen uddeler samtidig 30 mio. kr. til 14 projekter, der skal bekæmpe ensomhed blandt ældre

12 pct. af ældre over 74 år lider af dårlig mental sundhed og ni pct. i samme aldersgruppe angiver, at de ofte er uønsket alene. Det viser et nyt studie, som Sundhedsstyrelsen har fået udarbejdet af Aarhus Universitet.

Heldigvis peger studiet også på en række indsatser, der kan forbedre de ældres trivsel, og her nævnes særligt socialt samvær som en afgørende faktor. 

- Vi kan se, at det er vigtigt, at man fokuserer på det sociale i aktiviteter. Men det er også vigtigt, at indsatserne ikke bliver for ensartede, og at de ældre selv er motiverede og har lyst til at deltage, siger fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen, Mille Pedersen.

Dårlig mental sundhed påvirker helbredet
Ligesom et større studie publiceret tidligere på måneden viste, peger også dette studie på sammenhæng mellem dårligt mentalt helbred og andre helbredsmæssige problemer.

Ældre med god mental sundhed har således ikke kun bedre livskvalitet - god trivsel er også med til at beskytte mod fysisk og psykisk sygdom, konkluderer studiet:

- Det er jo i sig selv vigtigt, at ældre borgere trives og har det godt. Men hvis vi samtidig kan forhindre, at de bliver syge, så de kan leve et godt og selvstændigt liv i flere år, så er det selvfølgelig et stort plus, siger Mille Pedersen.

Målrettet indsats til ældre, der får meget hjælp
En særlig del af rapporten beskæftiger sig med den mentale sundhed blandt ældre, der modtager personlig pleje, og her viser tallene, at 25 pct. af de ældre ofte eller en gang i mellem føler sig alene blandt andre, mens hele 50 pct. angiver, at de ofte eller en gang imellem føler sig uønsket alene.

Den manglende sociale kontakt blandt ældre mennesker, der modtager meget hjemmehjælp er således et stort problem, som Sundhedssyrelsen sætter fokus på med en særlig pulje.

I alt 14 projekter i 13 kommuner har netop fået tilsagn om midler til projekter, hvor hjemmeplejen skal finde de ældre mennesker, der oplever ensomhed, og hjælpe dem ind i nye fællesskaber, enten i lokalsamfundet eller hjemme hos dem selv.

I alt 30 mio. ud af i alt 78 mio. kr. er blevet udmøntet  og målet er, at projekterne ved deres afslutning skal have nedbragt ensomheden blandt denne gruppe ældre og samtidig have indsamlet viden og dokumentation til at kvalificere fremtidige indsatser. Alle projekter bliver derfor evalueret af en ekstern evaluator. 

Projekterne er hovedsageligt samarbejdsprojekter mellem en kommune og en eller flere frivillige organisationer. Lolland og Guldborgsund har dog modtaget støtte til et fælles projekt.

De øvrige medvirkende kommuner er Aalborg, Favrskov, Greve, Holstebro, København, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Odense, Sorø, Stevns, Syddjurs og Svendborg. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/socialt-samvaer-styrker-aeldres-mentale-helbred

GDPR