På trods af 11 alvorlige underretninger fra bl.a. politi, skole og borgere, som kommunen modtog i løbet af et år, tog kommunen ingen reelle initiativer til at hjælpe søskendeparret. Det fremgår af udtalelsen, at kommunen i den undersøgte periode bl.a. undlod at igangsætte en børnefaglig undersøgelse og udarbejde en handleplan, og at kommunen ikke fik iværksat frivillige hjælpeforanstaltninger eller anbragt børnene uden for hjemmet.
Først da den ene af de to søskende, 9 år gammel, blev indlagt på hospital med en alkoholpromille på ca. 2,50, blev børnene akut anbragt på døgninstitution. Som det fremgår her, havde drengen drukket to-tre liter rødvin, mens han sammen med sin søster var hjemme hos deres mor.
- Disse børn har slet ikke fået den hjælp, som de skulle have haft, og kommunens indsats har været helt utilstrækkelig. Det er afgørende, at en kommune hurtigt følger op på alvorlige henvendelser fra borgere og myndigheder, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. Han lægger bl.a. vægt på, at kommunen skulle have været langt mere insisterende i forhold til at få kontakt til børnenes mor, der på det pågældende tidspunkt havde forældremyndigheden over dem.
Folketinget underrettet
I sin udtalelse skriver ombudsmanden bl.a., at kommunen tilsidesatte de lovregler, der skal beskytte børn og unge mod omsorgssvigt. Kommunen har over for ombudsmanden erkendt, at der er sket fejl i sagen.
Ombudsmanden har ud over kommunen bl.a. orienteret Folketingets Retsudvalg, Folketingets Socialudvalg og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om sagen. Det er sket med henvisning til ombudsmandslovens § 24 om 'fejl eller forsømmelser af større betydning'.
Ombudsmanden beder i sin udtalelse også kommunen om en redegørelse for, hvordan den fremover vil sikre, at de lovregler, der skal beskytte børn og unge mod omsorgssvigt, vil blive efterlevet. Sigtet er, at lignende sager undgås i fremtiden.
Læs uddrag af redegørelsen her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.