dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Stadigt færre slipper afsted med at snyde med sociale ydelser

Bedre kontrol sparer kommunerne for snyd for 407 mio. kr.
19. DEC 2017 13.41

Kommunernes indsats for at forhindre snyd med sociale ydelser og forkerte udbetalinger bliver stadig mere effektiv, viser KL's seneste effektrapport på området. I 1. halvår af 2017 er der behandlet 11.893 sager, og hvis den udvikling fortsætter, ender det med 3500 flere behandlede sager end i 2016.

Det svarer til 17 pct. flere sager og dermed færre der slipper af sted med at snyde sig til offentlige ydelser, som de ikke har krav på. Beløbsmæssigt betyder indsatsen, at kommunerne samlet forhindrer 407 mio. kr. i at blive udbetalt uretmæssigt. 

- Det er rigtig godt, at vi med denne undersøgelse får syn for sagn, for at kommunernes indsats mod snyd med sociale ydelser virker. Det er uacceptabelt at tilegne sig offentlige midler, som man ikke er berettiget til, for det er penge, som går fra vores alles velfærd. Derfor skal snyderne også vide, at det bliver opdaget, og at kommunerne kontrollerer grundigt, siger formanden for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, Aalborg-borgmester Thomas Kastrup Larsen (S).

De senere års fokus på snyd med sociale ydelser har fået KL og kommunerne til at arbejde med flere og bedre værktøjer, som for eksempel registersamkøring i samarbejde med Den Fælles Dataenhed, hvor forskellige myndigheders data via en automatiseret proces sammenkøres og dermed kan få alarmklokkerne til at ringe, hvis noget ikke stemmer. Kommunerne begyndte at bruge systemet i 2015, og nu kommer 25 pct. af alle kontrolsager fra registersamkøring i Den Fælles Dataenhed.

Lokalkendskab er afgørende
Det er dog fortsat lokalkendskab og et velfungerende samarbejde internt i kommunen, som er afgørende for en effektiv kontrolindsats. 48 pct. af sagerne opstår således internt i kommunen. Enten fra kontrolenheden selv, eller fra andre forvaltninger eller institutioner. Disse sager tegner sig for 63 pct. af den samlede økonomiske effekt, en lille nedgang i forhold til 2016 da 65 pct. af sagerne kom fra kommunen.

- Det er positivt, at kommunerne i højere grad end tidligere bruger flere forskellige værktøjer til at forhindre snyd og forkerte udbetalinger, men vi kan stadig blive bedre. Jeg tror fx, der er et stort potentiale i at arbejde tættere sammen med Skat, politiet og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Vi kan se, at det er meget få sager, som kommer herfra, men til gengæld er de gode og giver store afledte besparelser. Det er noget, vi gerne vil arbejde videre med, siger Thomas Kastrup Larsen.

Især bopælsforhold og sager om civil status fylder i statistikken. De tegner sig for henholdsvis 26 pct. og 24 pct. af sagerne.

mk

Fakta

  • I økonomiaftalen 2016 indgik regeringen og KL en aftale om at dokumentere udviklingen i kommunernes kontrolindsats på kontroltrin 3 (den dybdegående kontrol) gennem halvårlige effektmålinger.
  • Den seneste effektmåling er den tredje på området.
  • Kommunerne har igennem de seneste år registreret i et fælles dokumentationsredskab. KL arbejder fortsat videre i samarbejde med kommunerne og Udbetaling Danmark med at udvikle redskaber til at understøtte kontrolindsatsen i kommunerne.
  • 88 kommuner har registreret i KL’s redskab og efterfølgende indsendt udvalgte informationer til KL for 1. halvår 2017.

 

Læs eller download effektrapporten.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/stadigt-faerre-slipper-afsted-med-at-snyde-med-sociale-ydelser

GDPR